24-M: LES CONSEQÜÈNCIES

La inconcreció de Podem amb el Govern atura les negociacions i manté enlaire la mesa del Parlament

Les reunions per l'organigrama de l'Executiu s'ajornen a dilluns, quan el partit dels cercles haurà consultat les bases per saber si entra o si vota la investidura

La posició de Podem, que no concreta a PSIB i a MÉS si entrarà o no al Govern o si votarà a favor o s'abstindrà en la investidura d'un hipotètic president del Govern d'esquerres, ha fet que s'ajornin fins dilluns les converses sobre l'organigrama del Govern i manté enlaire la presidència del Parlament i la resta de llocs de la mesa de la Cambra que corresponen als progressistes i que s'han de nomenar dijous. En les negociacions d'aquest dilluns entre PSIB, Podem i MÉS, a les quals han acudit els màxims responsables a Balears de cada formació, només s'ha acordat que els tres representants de l'esquerra a la mesa del Parlament siguin un per a cada partit, però no s'ha parlat de noms ni de quin càrrec correspondrà a cada formació.

PSIB i MÉS intueixen que Podem podria demanar la presidència del Parlament perquè s'ha especulat que la número dos de la seva llista autonòmica, Chelo Huertas, pugui aspirar a ocupar aquest càrrec, la segona màxima autoritat de la Comunitat Autònoma. Però socialistes i ecosobiranistes volen saber abans quin grau d'implicació en el Govern tindrà Podem per poder cedir o no en la negociació de la mesa del Parlament.

Si Podem no garanteix, almenys, un vot a favor de la investidura d'un hipotètic president del Govern d'esquerres, difícilment els altres dos socis deixarien que ocupàs la presidència de la Cambra autonòmica. La definició de la mesa del Parlament, almenys pel que fa als tres representants d'esquerres, s'ha de resoldre aquest dimarts, en funció de la posició que adopti Podem en l'executiva d'aquest dilluns vespre.

La nova mesa del Parlament, l'òrgan de direcció de la Cambra, s'ha de formar aquest dijous dematí en el ple de constitució del Parlament balear. Al PP li pertoquen la vicepresidència segona i la secretaria segona de la mesa i a l'esquerra, sempre que voti en bloc, li pertoquen la presidència, la vicepresidència primera i la secretaria primera. La mesa és la que fixa l'ordre del dia dels plens i la presidència, que un pic nomenada no pot ser cessada, és determinant per dirigir els debats. El seu vot, a més, és clau per desfer desempats.

La inconcreció de Podem pel que fa al seu paper en el Govern ha provocat també aquest dilluns que s'hagin aturat les negociacions iniciades avui per decidir l'organigrama del Govern. A hores d'ara encara no se sap ni quantes conselleries hi haurà ni si es crearan vicepresidències. Les negociacions s'aturen fins diumenge dia 21, que és quan es coneixeran els resultats de la consulta telemàtica que farà Podem als seus inscrits per determinar si entra o no al Govern i si vota a favor de la investidura del president o s'absté. Serà en funció de la decisió de Podem que les negociacions per tancar l'organigrama i per decidir qui serà el president del Govern es reprendran amb o sense els representants d'aquesta formació.