PARLAMENT
Portada 09/09/2015

La crítica als nomenaments del Pacte es gira en contra del PP

El Govern li retreu els seus familiars i assegura que faran tantes designacions com ells i amb un cost similar

Q. Torres
3 min
La presidenta Armengol respon a la portaveu popular, Marga Prohens, en el ple del Parlament / ISAAC BUJ

PalmaLa denúncia del PP en contra de la política de nomenaments del Pacte s'acaba girant en contra dels populars. El principal grup de l'oposició ha volgut centrar el primer ple del nou curs polític al Parlament en la crítica al Pacte per haver contractat familiars, membres dels partits amb "dubtoses" qualitats i altres com a càrrecs de confiança al Govern. I li ha sortit el tret per la culata. No només perquè els representants del Govern han recordat que el PP va nomenar molt més familiars i càrrecs de partit, sinó perquè han desmuntat l'argument que els nomenaments del Pacte costen més que els dels populars. A més, la presidenta, Francina Armengol, també ha anunciat que el Govern havia hagut de bloquejar 50 milions d'euros del pressupost per poder pagar nòmines de Sanitat, Educació i Serveis Generals que no s'havien previst.

Les intencions del PP, de carregar contra el Govern pels seus nomenaments, s'han visualitzat a les primeres de canvi. En la primera pregunta, l'exvicepresident Antonio Gómez ha comparat el nomenament de la parella de la consellera de Salut com a director general de l'Ib-Salut amb la contractació de la parella de l'exconseller de Turisme Carlos Delgado com a assessora de la Conselleria. I ha retret que l'esquerra ho criticàs i ara faci el mateix. I el vicepresident, Biel Barceló, li ha tirat per cara les "incomptables" contractacions de familiars que va fer l'anterior Govern del PP. Barceló ha defensat per "trajectòria i currículum" el nomenament de Fuster tot i apuntar que ja havia advertit que seria criticat.

El mateix debat s'ha repetit en la pregunta de la portaveu del PP, Marga Prohens, a la presidenta del Govern, Francina Armengol, i en una interpel·lació específica sobre la qüestió protagonitzada pel popular Juan Manuel Lafuente i pel conseller de Presidència, Marc Pons. Prohens ha apuntat dues crítiques en què després ha aprofundit Lafuente. A banda de la "incoherència" per fer el mateix que criticaven, el PP ha retret al Govern un suposat increment de la despesa en alts càrrecs, de quatre milions en quatre anys, i la inestabilitat que s'ha generat dins el Pacte per les crítiques de Podem a alguns nomenaments i concretament al de Francisco Fernández Tarrés com a gerent de SITIBSA.

Però el fet que Podem no hagi plantejat cap crítica sobre la qüestió en el primer ple i hagi mantingut una posició poc bel·ligerant respecte al Govern no ha reforçat l'argumentari del PP. Un argumentari que també ha estat contestat el conseller de Presidència. Marc Pons ha advertit que el Govern actual tindrà 182 alts càrrecs, els mateixos que tenia el del PP. Segons les dades facilitades pel Govern, només hi haurà un lleuger increment de la despesa per aquest concepte de 100.000 euros en quatre anys (un 1,6% més), passant de 9 a 9,1 milions d'euros. Amb tot, el Pacte encara ha de cobrir 31 de les 57 places de personal directiu del sector públic instrumental previstes i admet que s'està valorant la possibilitat de suprimir-ne alguna, la qual cosa disminuiria la despesa.

La presidenta Armengol encara ha carregat més contra el PP per considerar que es queda amb "l'anècdota" de qüestionar un nomenament en lloc de preocupar-se pels problemes que, segons ella, pateix Balears. I ha aprofitat per denunciar no només que ha hagut de bloquejar 50 milions dels pressupost per destinar-los a nòmines, sinó també per advertir que el deute públic de la comunitat ja arriba als 9.000 milions d'euros. Segons Armengol, als 8.409 milions de deute financer (que suposa un 30 % del PIB), s'hi han de sumar 450 milions de deute comercial i 136 milions més de factures imprevistes. En total, el deute seria de 8.995 milions d'euros.

stats