Si no veieu correctament aquest missatge, feu clic aquí
les reflexions més rellevants de la setmana
17-06-2021
Prestigiar l'ofici de mestre

En termes d'educació, aquesta setmana ha estat marcada per una dada molt preocupant: la meitat dels estudiants que es presenten a les proves d'aptitud personal per ser mestre no les supera i, per tant, no poden entrar als graus d'educació infantil o primària. 

És una dada alarmant per diversos motius. El primer, perquè indica que hi ha estudiants de 2n de batxillerat o de segon curs de formació professional que, tant si acaben sent mestres com si trien un altre camí, entraran a la universitat amb un nivell molt qüestionable. Segons el coordinador de les proves, Josep Maria Cornadó, malgrat que el nivell acadèmic dels exàmens l'hauria de superar qualsevol estudiant de 4t d'ESO, n'hi ha molts que l'han suspès perquè "no han estat capaços ni tan sols de recordar alguns llibres obligatoris del batxillerat", fan "greus errors de comprensió lectora i expressió escrita", els falten "referents socials i culturals", tenen problemes per interpretar gràfics publicats als mitjans de comunicació i mostren una "manca de recursos i perícia per analitzar problemes". El panorama que descriu Cornadó és decebedor.

Hi ha un segon motiu que preocupa al sector: ¿les dades signifiquen que trien ser mestres els estudiants menys preparats? ¿Quants estudiants acadèmicament brillants entraran als graus d'educació, com passa a Finlàndia? Els aspirants que no han aprovat les PAP poden anar a la repesca el proper 16 de juliol, però es preveu que un bon grapat d'alumnes torni a quedi fora (els anys anteriors, el percentatge de suspesos ha estat del 40%, aproximadament). Com apuntava l'editorial de l'ARA, "sense bons estudiants que vulguin ser bons mestres, sense professionals amb una bona base educativa, inquiets i capaços, el futur de l'educació d'aquest país no està garantit". És per això que prestigiar l'ofici de mestre hauria de ser una prioritat nacional. 

Que tingueu una feliç setmana, l'última d'aquest curs!

 
Societat 15/06/2021
Els coordinadors de les PAP alerten que la davallada del nombre d'aprovats és "alarmant" i demanen "una reflexió urgent" sobre la formació docent
Laia Vicens 4 min
 
Societat 15/06/2021
Les famílies i els claustres afectats havien denunciat una "retallada encoberta"
Laia Vicens 2 min
 
Feminismes 12/06/2021
Les dades provisionals del departament apunten que hi ha un 17,4% d'interessats més que l'any anterior
Laia Vicens 3 min
 
Societat 10/06/2021
La família diu que la menor patia 'bullying' des de feia anys i que l'escola ho sabia i no va fer res per aturar-ho
Laia Vicens 4 min
 
Opinió 13/06/2021
Anna Jolonch 4 min
Defensa el periodisme que provoca canvis.