OBSERVATORI

El PP continua passant per Rodríguez

Els crítics són manco dels que aparenten i els bauzanistes deixaran de ser-ho

La gestió de José Ramón Bauzá explica, en bona part, els pitjors resultats del seu partit. També ajuda a entendre la situació de crispació que viu la formació, incapaç de posar-se d'acord per elegir un president de bromes, que només podrà figurar durant uns mesos i que no podrà decidir res. Si es barallen així quan va de bromes, més val no saber què passarà a primers de l'any vinent, quan hauran d'elegir el president de veres.

Bauzá deixa un partit capgirat, amb un equip directiu sense rumb des del moment que el seu president ja no pot tocar el xiulet, amb un sector crític que fa més renou que altra cosa i amb un José María Rodríguez que no ha deixat mai de comandar. Els crítics són manco dels que aparenten. Els bauzanistes aviat deixaran de ser-ho. El partit continua passant per Rodríguez.

Rodríguez, a qui Bauzá va sentenciar durant la campanya electoral, veu passar ara un altre president del partit. El president del PP de Palma no ha actuat amb revengisme cap a Bauzá. Ni n'ha propiciat la caiguda ni l'ha intentat mantenir. Bauzá estava sentenciat la nit electoral.

Si no hi ha res de nou, Palma tindrà moltes opcions de triar el candidat del PP a les generals. Fa massa temps que no ho fa. I, si això acaba sent així, l'exbatle de Palma Mateu Isern no serà el candidat. Té més opcions Álvaro Gijón. Fa dies que camina tot sol, però encara el veuen com el fill polític de Rodríguez. Si és candidat –la decisió s'haurà de prendre aviat–, haurà d'abandonar algun càrrec, perquè ara mateix és regidor de l'Ajuntament i diputat al Parlament.

La presència d'Isern entre els anomenats 'crítics' els aporta una nota de color. Si no fos per ell, el moviment s'hauria de circumscriure a la Part Forana de Mallorca. Si no fos per ell, s'hauria d'entendre que aquest sector només cerca reconduir el partit. La presència d'Isern no només obliga a situar Rodríguez a l'altre costat, també obliga a interpretar que hi ha més interessos en joc: la candidatura a les generals, per exemple.

El moviment d'Isern potser impedeix la lectura simplista d'una Part Forana contra Palma en la pugna pel PP, però això no treu que la crisi dels populars se circumscrigui a Mallorca. Eivissa i Menorca no semblen tenir res a dir a l'hora de triar el president substitut. Al PP balear li passa un poc com al Govern balear: és cosa de Mallorca.

El + vist

El + comentat