OBSERVATORI

Regalar o invertir

L'equip de govern d'Isern braveja de deixar estalvi a Palma, com si la ciutat no hagués tingut necessitats en les quals invertir

L'equip de govern de Mateu Isern ha anunciat que tancà l'exercici passat amb un superàvit de 21 milions d'euros. El responsable econòmic, Julio Martínez, satisfet per la gestió pressupostària, explica que no saben ben bé què fer amb aquests doblers, perquè queda poc per a les eleccions i que per això, probablement, ho deixaran "com a regal" al proper govern municipal que sorgeixi del 24 de maig. Tancar el darrer pressupost amb un superàvit d'aquesta magnitud, al voltant d'un 5%, és veritablement una mostra de rigor en la despesa o, com es deia al principi de la legislatura, d'austeritat.

La pregunta és si la ciutat es pot permetre aquests "regals". La destinació d'aquest superàvit quedarà a la discreció del nou govern a Cort i, sent cert que Mateu Isern ho podria haver gastat per lluir un poc més la seva gestió abans de partir, també ho és que el seu equip de govern destinà el superàvit aconseguit el 2013, més de 35 milions d'euros, a amortitzar deute amb els bancs. En total, durant el mandat d'Isern, uns 120 milions d'euros municipals han tingut aquesta destinació. El darrer superàvit es deixa com a regal als que vinguin, però els altres ja sabem on han anat.

Es braveja de superàvit a Palma, d'estalvi, com si la ciutat no hagués tingut necessitats en les quals invertir. Com si el servei de neteja funcionàs correctament i les canonades d'Emaya no rebentassin cada setmana, com si les freqüències de l'EMT no s'haguessin d'augmentar i la flota d'autobusos no fos una de les més velles i contaminants de l'Estat. Com si a les escoles de la ciutat no hi hagués goteres i no els fes falta més manteniment, o com si els usuaris dels serveis socials cada vegada fossin menys i menys necessitats. És d'aquí d'on s'ha retallat, i és d'aquí d'on surt l'estalvi.

Si en primer lloc els doblers han anat als bancs i després s'han deixat com a "regal" per al proper govern municipal, cal demanar-se quines han estat les prioritats d'Isern i si en algun moment ha tingut un projecte de ciutat, global i amb vista al futur, dins el cap. Perquè allò que sembla és que només hi ha hagut voluntat i decisió política per retallar els serveis municipals, i així no haver d'apujar impostos, però no per envestir els vertaders problemes de Palma. Sabem que deixarà 21 milions d'euros a la caixa, però no de cap projecte enllestit important perquè el puguin executar els que vindran.

El + vist

El + comentat