OBSERVATORI

Els envits polítics, fins al final

Els nous governs anuncien apostes fortes que hauran de saber i poder aguantar

Els envits polítics, com en el joc del truc, s'han de fer amb les cartes ben lligades. De no fer-ho així, et pots trobar que el contrari t'agafi l'envit, tots els punts i la partida. I el que és pitjor per a un polític, que es comprovi que 'anaves de farol'. Ve al cas això segurament per Grècia i perquè en aquestes primeres setmanes els nous governs d'aquí estan anunciant apostes fortes i llançant envits polítics ambiciosos. Es tracta de marcar diferències amb els anteriors i d'evidenciar que han arribat els nous temps a la política, que per molt fort que sigui el contrari, s'hi està disposat a jugar. La il·lusió o la decepció, però, es concretaran al final de la partida. Ara just s'estan repartint les cartes i es fan les primeres senyes. 

Cort ha anunciat que farà un cens de les entitats bancàries que no paguen a les comunitats de propietaris per les quotes corresponents als seus immobles. I si no paguen, farà públic aquest cens. És una mesura de pressió perquè els bancs acabin amb una situació injusta i insostenible. "Si ets bo per desnonar, has de ser bo per pagar la comunitat", resumí el tinent de batle Antoni Noguera. És una més de les mesures que s'han anunciat amb els bancs en el punt de mira. L'acord de governabilitat estableix que Cort "prioritzarà" treballar amb aquelles entitats que compleixin el codi de bones pràctiques i també vigilarà el seu comportament a través de la nova Oficina Antidesnonaments.

Són mesures que tenen el suport de la majoria de la ciutadania, perquè volen combatre una situació injusta, i més encara quan la mà blana de Mateu Isern amb els bancs no serví per a res. Ara bé, els envits, fins al final. El cens de morosos s'ha d'elaborar de manera exhaustiva i els bancs que no paguin han de veure com això es fa públic, perquè la seva imatge se'n vegi ressentida i reaccionin. I si una entitat bancària desnona una família a Palma sense haver atès les peticions de Cort ni oferit alternatives, l'Ajuntament ha de cancel·lar immediatament les operacions que tingui obertes amb ella. I el més important, això implica assumir-ne les conseqüències i explicar-les als ciutadans, que en aquest cas poden passar per restriccions de crèdit. No és una tasca fàcil, aguantar els envits, i més encara amb la banca. Quan juga, sempre guanya.