Publicitat
Publicitat

OPINIÓ

El petit comerç, el gran valor de la ciutat

Contra el model anglosaxó de grans urbanitzacions despersonalitzades, defensam el model de ciutat mediterrània, organitzada entorn d’una àgora, la plaça viva i compartida a partir de la qual la vida s'irradia cap a la perifèria

Des de MÉS per Mallorca, com molt abans els partits i les persones que formen la coalició, ens hem abocat en la defensa del comerç urbà. Fa anys, per exemple, que el PSM –de la mà de Pimeco– va presentar dos recursos contra l'autorització a Palma de dues grans superfícies que varen acabar canviant la fisonomia i els fluxos comercials i econòmics de la ciutat, El Corte Inglés i el centre comercial de Porto Pi.

Anys més tard, des del Govern, en les dues ocasions en què hem governat, hem consensuat amb Pimeco i Afedeco dues lleis de comerç. Varen ser dues lleis pioneres a tot Europa, que dificultaven la construcció de més grans superfícies i regulaven l'activitat comercial pensant, sobretot, a mantenir i potenciar el teixit comercial urbà, severament amenaçat per les noves tendències macrocomercials. Malauradament, la primera va ser durament mutilada, primer per un recurs d'inconstitucionalitat interposat pel govern central del Partit Popular i, després, per la directiva europea Bolkestein, impulsada pels conservadors i socialistes europeus i que representa una clara desprotecció de petites empreses comercials.

Incomprensiblement, una part important dels petits comerciants han continuat pensant que el Partit Popular defensa millor els seus interessos, tot i que s'ha demostrat que el PP és només un instrument a les ordres de les grans superfícies comercials i dels grans empresaris.

Els horaris comercials abusius, les rebaixes il·limitades, l'obertura en festius, el suport a la implantació de noves grans superfícies, les infraestructures fetes a mida d'aquestes grans empreses, Palma Springs, etc. sempre s'han fet al dictat de la patronal de les grans superfícies. Per no parlar de la fiscalitat: les grans empreses disposen d'uns avantatges fiscals vedats a les petites empreses. En molts de casos no arriben ni a tributar el 10% en l'Impost de Societats, mentre que les petites i mitjanes empreses tributen el 30%. I això per no parlar de les enormes quantitats que alguns evadeixen a paradisos fiscals.

Des de l'esquerra, de vegades no s’ha entès tampoc el nostre suport al petit comerç. Nosaltres el defensam perquè és una mesura clarament progressista i perquè és la base de la nova economia intel·ligent: el petit comerç crea més llocs de feina i de major qualitat; els seus beneficis econòmics i fiscals no se’n van a fora i, per tant, reactiven l’economia local i realimenten el propi comerç; promou els productes locals i enforteix l’economia illenca; resulta clarament més sostenible i redueix la petjada ecològica...

Però, sobretot, la nostra defensa del petit comerç es basa en una determinada concepció de la societat i de les ciutats perquè una xarxa de comerç urbà és vital per a evitar la despoblació i la degradació dels centres de les poblacions, genera espais segurs d’activitat i convivència i fa innecessària la utilització del transport privat. És a dir, fa la ciutat més assequible, més amable i més democràtica.

Contra el model anglosaxó de grans urbanitzacions despersonalitzades, defensam el model de ciutat mediterrània, organitzada entorn d’una àgora, la plaça viva i compartida a partir de la qual la vida s'irradia cap a la perifèria. Això és el que volem des de MÉS per Palma, una ciutat plena de vida i de gent, on tothom trobi el seu espai amb autonomia i seguretat, amb una oferta comercial i lúdica completa que convidi a passejar i a gaudir la ciutat. I, políticament, estam disposats a defensar aquesta idea amb força com un eix imprescindible i bàsic en el nostre projecte per Palma.

D'aquí a uns mesos tornarem a votar els nostres representants municipals i autonòmics. Aquesta legislatura hem vist que el PP ha afavorit com mai les grans superfícies comercials. No ha arribat l'hora que els comerciants deixin de tirar pedres a les seves teulades? No ha arribat l'hora que, amb els vots dels comerciants, es deixin de fer polítiques contràries als seus comerços? No ha arribat l’hora de governar per a les persones reals i no per als interessos del gran capital?

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT