OPINIÓ

Creu i ratlla, comencem!

Si hagués d’escollir posar la creu en la casella d’optimista o no optimista, la posaria a la d’optimista. 'Alea jacta est', el dau roda; el camí s’ha d'afrontar amb el que hi ha. Tres partits d’esquerres –la divisió entre esquerra i dreta està superada o és un 'vintage'?– han pactat els governs de les principals institucions de les Illes, en un calidoscopi de possibilitats: al Govern, PSOE i MÉS; al Consell de Menorca, MÉS i Podem; al Consell de Mallorca, MÉS, Podem i PSOE, a Eivissa… un nou estil de pacte (“aquest no serà com els altres pactes de progrés”): un pacte arítmic, de rima assonant.

Que el dia abans no sàpigues si tindràs tots els vots de la teva bancada no és un signe de debilitat (Déu salvi la reina, cap primer ministre anglès ho ha sabut mai!); que la sempre darrera negociació es tanqui en acabar la jornada és un símptoma de vitalitat. Fa un temps, si mancava algun vot, inevitablement, era el d’un trànsfuga. S’ha passat del transfuguisme a la discrepància (primera conquesta, enhorabona!). El Parlament pot deixar d’ésser una cambra hiperbàrica per convertir-se en una olla en ebullició, quina enveja! (Les falses beates s'esquincen les vestidures al crit de: caos, caos!”, mentre les cariàtides ballen una rumba; però, a final, tothom ha estat aquí on havia d'estar).

Mentre la intriga es mantengui i la discrepància es cultivi, la tensió existirà i la mobilització no s’esvairà –“les camisetes verdes (NO) es poden guardar a l’armari–. Els partits s’equivocaran si creuen que únicament amb la seva presència (arítmica) a les institucions és suficient i no és necessari la mobilització permanent dels que els han portat al poder. Sospito que el president John F. Kennedy, autor de la frase més bella, i mai millor dita, patrimoni de la humanitat per iniciar una nova singladura política ("No preguntis el que el teu país pot fer per tu; pregunta el que tu pots fer pel teu país"), era seguidor del Liverpool i sabia que la grandesa, com a Anfield, no s'aconsegueix caminant sol. Benvinguts!

El + vist

El + comentat