OPINIÓ

L’estalonador Rivera

Ja coneixem el perquè de l'existència de Ciutadans: una crossa per governar. Un partit instrumental que a Andalusia estalona Susana Díaz i a Madrid Cristina Cifuentes. S'ha de reconèixer que de la necessitat n'han sabut fer una virtut. La seva campanya contra la corrupció justifica la seva naturalesa ambivalent. Albert Rivera recorda el Sr. Lobo –personatge creat per Quentin Tarantino a 'Pulp Fiction'–, un home elegant, educat i intel·ligent que es dedica a resoldre problemes en el món dels baixos fons i gaudeix d'un alt renom per la seva eficiència.

He llegit el seu programa i penso que és una mena de contrareforma liberal que du a un extrem inaudit la sacralització de la lliure empresa i la demonització del que és públic. Aquesta és la seva inspiració política, però ara realment el seu paper és un altre. Apedaçar l' statu quo i evitar la consolidació d'un bloc d'esquerres alternatiu. Segurament no era aquesta la raó d'ésser de la seva existència, però, mentre no sigui capaç de complir l'objectiu de portar l'ultraliberalisme al poder, aquesta funció és justificació suficient per a tot l'esforç (i diners) invertit.

Es podria pensar que, en definitiva, el posicionament de Ciutadans l'únic que fa és permetre governar a la força més votada. Un axioma reduccionista, defensat especialment pels conservadors, que no deixa de tenir la seva expressió en la doctrina vigent (Llei Orgànica del Regim Electoral General: "En cas que cap candidat aconsegueixi la majoria absoluta, el nou alcalde serà el regidor que estigués en el primer lloc de la llista de la candidatura més votada per l'electorat"). Una qüestió que no seria objecte de debat si l'ordenament electoral contemplés l'elecció directa de presidents i batlles, a través d'una segona volta. Una mesura d'aquest tipus seria un avanç democràtic i alliberaria el món de la política de situacions compromeses.

Però la significació dels pactes d'Andalusia i Madrid no està, només, en el que configuren, sinó en el que prefiguren. Ho pensin.