L'OBSERVATORI

Pablo Iglesias i la clau de Cort

El panorama polític de l'Ajuntament de Palma queda pendent que Podem es presenti a les municipals

La majoria política en el Consistori de Palma que surti de les eleccions del maig de l'any que ve depèn en bona part d'una formació política que actualment no té representació a Cort ni s'hi ha presentat mai. De fet, ni tan sols ha decidit que s'hi presenti ara. La irrupció de Podem en les passades eleccions europees i el seu sosteniment, si no creixement, en totes les enquestes de projecció de vot deixen en principi la marca que lidera Pablo Iglesias amb la clau del futur govern de Cort. L'impacte potencial de Podem, recollint vot urbà, és encara més fort a Palma, on a les europees obtingué el seu millor resultat a Balears amb gairebé el 12% dels vots.

Ara bé, tot això queda pendent de la decisió (assembleària) que prengui aquest proper mes d'octubre. L'equip que lidera Pablo Iglesias ja ha deixat clar que no vol córrer el risc que la marca es desdibuixi en les municipals i s'estima més controlar les forces per a les autonòmiques i generals. S'haurà de veure com accepten això els seus "cercles", en plena configuració, i si en cas de no presentar-s'hi els que no hi estiguin d'acord es decideixen a impulsar algun altre tipus de candidatura. Sobre això es mira de reüll la possibilitat d'una llista ciutadana a l'estil de Guanyem Barcelona.

Difícil, aquesta darrera opció. A Palma no hi ha ni una Ada Colau ni moviments ciutadans tan potents com els de Barcelona. Les seves possibilitats passarien per tenir el suport explícit de Podem, però sense aquesta marca ni la 'cara' de Pablo Iglesias, o d'una altra formació ja amb estructura i representació. I MÉS no en vol sentir parlar, d'això. Els ecosobiranistes comproven que són, en principi, la força d'esquerres menys afectada per la irrupció de Podem, a qui es limiten a fer clucades d'ull però només per preparar el terreny postelectoral. Fer-ho abans, a més, podria afectar el discurs sobiranista de la coalició.

Així les coses, Esquerra Unida, la més sobrepassada en les seves expectatives per Podem, és la formació que pitja per la configuració d'una candidatura unitària a Palma, a l'esquerra del PSOE, però no rep respostes ni de l'entorn de Podem ni per part de MÉS. A tot això, els socialistes no tenen ni aquest marge de maniobra. Si bé comproven que la irrupció de Podem podria fer perdre la majoria absoluta del PP a Cort, aquest fet es produiria a costa de bona part dels seus vots, i fins i tot la formació de Pablo Iglesias els podria disputar el lideratge de l'esquerra a Palma.

Queda clar que el PP no té assegurada la majoria absoluta a Cort, i entre les files populars creix la preocupació pel desgast de la disputa interna i la confusió entorn de la candidatura de Mateu Isern, però les enquestes també deixen clar que la majoria d'esquerres es configuraria més aviat per l'impacte de la irrupció de Podem que no per les expectatives de vot del PSOE i MÉS. Si Podem no s'hi presenta, i aquí hi ha la clau, caldrà veure cap on va aquesta intenció de vot. L'abstenció que pateixi el PP en serà l'altra. 

Més continguts de

El + vist

El + comentat