EDITORIAL

El Govern, pendent de Podem

Convindria que els temps dels partits no provoquin que l'acord s'hagi de tancar de pressa i corrents i amb ambigüitats, perquè se'n pot ressentir quatre anys

Els tres partits que negocien els acords pel canvi, PSIB, MÉS i Podem, han aturat aquest dilluns les negociacions fins a conèixer la posició d'aquests darrers respecte del Govern. El fet que Podem no hagi deixat clar encara si entrarà o no al Govern i ni tan sols hagi aclarit si votarà o no a favor de la investidura d'un candidat a la presidència del Govern en cas que sigui una socialista ha provocat que les negociacions s'hagin aturat fins a la setmana que ve, quan es coneixeran els resultats de les votacions que han de portar a terme per via telemàtica els inscrits al partit dels cercles.

La indefinició de Podem respecte del Govern, lligada a la pressió dels socialistes, que insisteixen a voler saber quin paper jugaran els seus hipotètics socis abans de continuar concretant l'organigrama, ha estat una constant de les converses que s'han portat a terme fins ara. De moment, només s'ha negociat un programa d'actuacions bastant genèric. Ara, però, el rellotge ja ha començat el compte enrere perquè hi ha dates límit. La de dijous és la primera perquè serà llavors quan s'haurà de constituir el Parlament i triar els membres de la mesa del Parlament. La posició del partit dels cercles pot acabar perjudicant les seves aspiracions a la Cambra autonòmica perquè els seus interlocutors no són partidaris de cedir-los protagonisme a canvi de res.

Des de fora es veuen tres estratègies de negociació diferents que provoquen aquest cert bloqueig. El PSIB vol que Podem concreti com abans millor, perquè entén que no entrarà al Govern i considera que, si no hi entra, no l'ha de negociar amb ells. Podem retarda la decisió perquè mentrestant pot condicionar els acords que es van assolint. I MÉS cerca vincular al màxim Podem amb els acords per evitar inestabilitats futures. Si la setmana passada les negociacions s'alentiren pels mateixos motius i s'aturaren fins que es concretassin els ajuntaments, aquesta setmana tampoc no es podrà avançar gaire perquè previsiblement fins que es conegui el posicionament de Podem, diumenge, no es podran reemprendre.

És comprensible que un partit com Podem vulgui consultar a les seves bases qüestions clau com aquestes, però convindria que els temps dels partits no acabin provocant que l'acord s'hagi de fer de tancar de pressa i corrents i amb ambigüitats en els compromisos perquè, si no, se'n pot ressentir durant quatre anys.