Mesures socials, educatives i contra la corrupció, primers acords de l'esquerra

PSIB-PSOE i Podem salven la condició de MÉS sobre la millora del finançament però asseguren que hi haurà compromís de les seves direccions estatals

Mesures socials, com l'establiment d'una renda mínima garantida o el retorn de la targeta sanitària universal; educatives, com la derogació del TIL, la Llei de símbols i minimitzar els efectes de la LOMQE; i contra la corrupció, amb la creació d'una oficina independent per combatre-la, són els primers acords assolits pel PSIB-PSOE, Podem i MÉS en la primera reunió formal que han duit a terme per avançar en un pacte per al canvi polític en el Govern. Es tracta d'uns acords de mínims sobre coincidències programàtiques i sobre els quals treballaran de manera més intensa a partir de dijous. Una escenificació que l'acord avança a partir del programa, a l'espera de tancar després quin serà l'organigrama per a la gestió del nou Govern i, finalment, qui l'ha de presidir i qui l'ha d'integrar.

Perquè després de la trobada, encapçalada pels candidats Francina Armengol, Alberto Jarabo i Biel Barceló, tothom ha assegurat que no s'ha parlat ni d'exigències sobre la presidència del nou Executiu ni de condicions a partir d'això. També s'han constatat algunes primeres diferències, com sobre l'aplicació de l'ecotaxa, que per això s'ha obviat, o sobre impedir els desnonaments per part dels bancs, sobre la qual s'esperarà a tenir una proposta conjunta amb un "millor encaix jurídic".

El PSIB-PSOE i Podem també han salvat d'alguna manera l'exigència de MÉS sobre la millora del finançament de Balears. Els ecosobiranistes volien que, com a condició prèvia, les direccions estatals de les dues altres formacions adquirissin aquest compromís si governen després de les eleccions generals de novembre. Per tractar aquesta qüestió ha assistit a la reunió la catalana Gemma Ubasart, representant de la direcció estatal de Podem, que ha dit que dins aquesta formació existeix la intenció de reformar el finançament en un marc molt ampli i que tornarà la setmana que ve per refermar el compromís. Per part dels socialistes, s'ha recordat que el PSOE federal té aquest compromís d'ençà que aprovà un document en aquest sentit en el congrés que tingué lloc a Granada l'estiu de 2013. El compromís ferm i concret encara no existeix.

Acords avançats per Twitter

Els primers acords que s'assolien els ha anat avançant durant la reunió el candidat de Podem, Alberto Jarabo, a través de Twitter, tal com ja havia avançat que faria. Es tracta de vuit punts concrets, que apareixien d'una o una altra manera en els programes electorals del PSIB-PSOE, Podem i MÉS. Aquest dimecres, segons han explicat sobre la metodologia de negociació, es farà un document per comparar quines són les propostes específiques de cada formació sobre cada qüestió, i entre dijous i divendres es realitzaran noves reunions de treball per tractar de tancar com s'han aplicar per part del nou Govern i el seu calendari. 

En matèria social, s'ha acordat l'aprovació d'un decret de renda garantida que permeti ingressos a famílies en risc d'exclusió social i econòmica; el retorn de la targeta sanitària gratuïta a les prop de 20.000 persones, especialment estrangers sense papers, que quedaren sense amb el Govern del PP; l'aprovació d'un pla de lluita contra la pobresa coordinat amb les entitats socials i els ajuntaments; i un altre contra l'explotació i la precarietat laboral, amb un increment dels inspectors de treball a partir d'aquesta mateixa temporada turística. 

Acabar o combatre part de la legislació educativa aprovada pel PP és una altra coincidència inicial per part de l'esquerra. Com s'havia anunciat, es derogarà el TIL i la Llei de símbols i, a més, es crearà un "grup de treball juridicopolític" per estudiar la minimització dels efectes negatius de l'aplicació de la LOMQE. Finalment, com a primera mesura contra la corrupció, les tres formacions s'han compromès a la creació d'una oficina d'àmbit autonòmic contra la corrupció, que funcionaria de manera independent del Govern. Sobre això, el PSIB-PSOE ha aportat el projecte de llei de transparència presentat la legislatura passada com a document sobre el qual treballar.

Després de la reunió, els encarregats de fer les valoracions oficials han estat Pilar Costa (PSIB-PSOE), Laura Camargo (Podem) i David Abril (MÉS). Tots tres s'han mostrat satisfets i "contents" pel resultat d'aquesta primera trobada en què, han remarcat en diverses ocasions, "no s'ha parlat de cadires ni càrrecs". També que la premissa sobre la qual treballen les tres formacions és que l'acord pel canvi s'ha de fer al "servei de la ciutadania" i "llegint bé els resultats electorals" que representaren, han dit, el missatge d'acabar amb les "retallades en drets socials i llibertats del PP".

El + vist

El + comentat