TEMA DEL DIA
Portada 04/06/2015

El PSIB i Podem alimenten un govern en minoria que MÉS rebutja

Camargo manté que no entraran en un executiu presidit pels socialistes, però apunta que el criteri es podria revisar, mentre que als d'Armengol ja els va bé

Q. Torres
3 min
Els negociadors de Podem, MÉS i PSIB, en la reunió que s'ha fet aquest dijous al Parlament / ISAAC BUJ

PalmaTot i que la negociació avança a costa de no parlar d'allò que la pot fer encallar, quan s'aixequen de la taula hi ha una qüestió que sobrevola els negociadors: qui formarà el Govern. La reunió d'aquest dijous entre els representants del PSIB, MÉS i Podem ha començat per aquesta qüestió. Els socialistes han retret a Podem que hagin situat en el seu document programàtic com a segon punt que no participaran d'un govern encapçalat pel PSOE. S'ha acordat que no se'n parli fins al final, fins a les 'trobades a la tercera fase'. Podem i el PSIB alimenten amb els seus posicionaments la idea d'un govern en minoria, del qual MÉS no vol sentir a parlar.

En realitat, qui més vol un govern en minoria és el PSIB, però és Podem qui verbalitza aquesta possibilitat quan posa sobre la taula un vet i manté que no entrarà en governs presidits pels socialistes. Aquest dijous, la número dos de Podem a Balears, Laura Camargo, ha insistit que el Consell Ciutadà del seu partit ha decidit que no entrin en un govern presidit pel PSIB. Ha deixat clar que la decisió d'entrar o no al Govern no es decidirà fins que s'arribi a la tercera fase de negociacions, que es quan es començarà a parlar dels equips i dels noms. I ha apuntat que l'Assemblea Ciutadana de Podem que haurà d'aprovar els acords també podria revisar el criteri de no entrar en un executiu liderat pels socialistes. També ha defensat que la direcció de Balears té autonomia i té el compromís del secretari general del partit, Pablo Iglesias, de respectar els acords adoptats aquí. Avui, però, Iglesias ha tornat a insistir que no entraran en un govern presidit pels socialistes.

El posicionament de Podem provoca que no es pugui considerar, ara per ara, que s'estigui negociant un acord de govern, sobretot des del moment que un dels negociadors encara no ha decidit si en formarà part. Si fos així, es negociaria un govern sense saber qui el compon. La negociació, per tant, en el seu estat actual només és per garantir la investidura d'un president d'esquerres o per fixar les bases d'una majoria que pugui atorgar certa estabilitat al govern que en surti. Més endavant, segurament a partir de mitjan de la setmana que ve, serà per conformar govern, però ara no ho és.

De fet, Camargo ha deixat clar que el govern, com a tal, no es negociarà fins a la tercera fase de negociacions i no ha descartat que el seu partit acabi a l'oposició. El PSIB, que parlava per boca de Marc Pons, també ha evitat parlar d'acord de govern i s'ha limitat a situar les negociacions en la recerca d'unes “línies estratègiques de feina”. Només MÉS ha defensat que ells negociaven “un acord de govern”. Així ho ha dit la número dos del partit, Fina Santiago.

Amb Podem en una posició que condiciona la seva entrada al Govern, al PSIB no li cal expressar que no els vol dins el seu executiu. “Respectam el plantejament de Podem”, s'ha limitat a dir Marc Pons quan li han demanat per la possibilitat que la formació d'Alberto Jarabo no entri. Els socialistes voldrien un govern en què només hi siguin ells i MÉS, sense Podem, que, segons el plantejament del PSIB, s'hauria de limitar a donar suport extern. El partit de Francina Armengol manté aquest discurs des d'abans de les eleccions. Ara el defensa com si fos un tot o res, segurament com una mesura de pressió sobre les negociacions. Ho fa fins i tot després que MÉS hagi deixat clar que la seva prioritat no són les presidències, sinó aconseguir un govern cohesionat, en el qual tots siguin representats.

Tampoc no va bé als socialistes que MÉS ja no situï el focus sobre les presidències perquè la proposta dels ecosobiranistes continua implicant que Podem també governi. Pel PSIB, situar Podem dins el Govern seria incorporar la inestabilitat. Per MÉS, deixar-los fora seria generar encara més inestabilitat. Les primeres negociacions no han servit per canviar plantejaments inicials en aquest sentit. També hi ha una preocupació per la imatge. Els socialistes tampoc no volen situar-se a la contra, només d'entrada, sectors econòmics com el dels gran hotelers. I intenten que MÉS assumeixi també que més valdria que Podem no hi fos.

MÉS, en canvi, rebutja d'entrada un govern en el qual no hi siguin tots. Ho fa també des d'abans de les eleccions, quan el seu líder, Biel Barceló, ja apuntava que només jugarien en cas que hi hagués un govern fort. La junta executiva duita a terme després de les eleccions va deixar clar aquest mandat: la prioritat no és la presidència, sinó un govern de tots. MÉS vol evitar que l'oposició al Govern arribi per la dreta i per l'esquerra, que Podem pugui marcar perfil d'esquerres des de fora, mentre ells es banyen amb el PSIB. Tem també major inestabilitat. I no està clar que les bases de MÉS acabin acceptant en una assemblea un govern de PSIB i MÉS amb Podem fora. La solució, la setmana vinent.

stats