ACORDS DE GOVERNABILITAT

El Pacte assumeix que el pressupost serà “complicat” i agilita el canvi a IB3

Jarabo avisa que no donarà suport a uns altres comptes públics “austericides”

Els líders de les formacions que donen suport al Govern assumeixen públicament que els seus primers pressuposts, els de 2016, seran "complicats" perquè s'imposa un límit de dèficit molt baix, perquè s'han trobat "moltes factures per pagar", perquè el deute públic de Balears arriba als 9.000 milions i perquè les Illes disposen d'un mal finançament autonòmic. Així ho han reconegut el vicepresident i líder de MÉS, Biel Barceló, i el conseller de Presidència, el socialista Marc Pons, després de la reunió que han mantingut al Consolat, juntament amb el secretari general de Podem, Alberto Jarabo, i la presidenta Francina Armengol, en la qual també s'ha preparat la reunió que aquesta mantindrà aquest dimecres a Madrid amb el president espanyol, Mariano Rajoy.

L'esquerra, tot i que evita dir-ho, espera poc de la reunió amb Rajoy, que estarà centrada en la reivindicació d'Armengol d'una millora dels recursos que rep ara el Govern i en la petició d'una major flexibilització del sòtil de dèficit. Després de la reunió, el Consell de Govern té previst aprovar aquest divendres el límit de despesa, que marcarà l'elaboració del pressupost de 2016 i que podria rondar els 3.200 milions d'euros. Si Barceló ha reconegut que els pressuposts seran "complicats" per la situació econòmica i l'increment de l'endeutament, Marc Pons també ho ha assumit, però a la vegada ha apuntat que es treballarà perquè siguin "els millors", tot i admetre que l'increment del deute no ho facilita.

Jarabo, líder d'un partit que no és al Govern però que li dóna suport, ha recordat que Podem condiciona el suport als propers pressuposts i ha recalcat que aquests poden ser austers però "no austericides", perquè encara ara hi ha moltes "emergències socials". Era una advertència als socialistes perquè, segons ha dit ell mateix, el PSOE ha jugat també a acceptar l'"austericidi" executat pel PP. Malgrat això, Armengol ha deixat clar que no aplicarà més retallades sobre els ciutadans i ha insistit que així ho farà arribar a Rajoy en la reunió d'aquest dimecres.

En la reunió s'ha tornat a posar sobre la taula, per bé que de passada, la polèmica dels nomenaments, sobretot la del menorquí Francisco Fernández Terrés a SITIBSA, molt qüestionat per Podem. Les diferències entre les formacions del Pacte, que continuen, es debatran en la reunió de la comissió de seguiment del Pacte prevista per a aquest dimecres. Sí que es va acordar accelerar el procés de canvi a IB3, després que el retard en la modificació de la llei actual i en el relleu de la cúpula imposada encara pel PP hagi provocat crítiques en l'entorn progressista. Els grups parlamentaris d'esquerra acceleraran ara la modificació de la llei, que es preveu registrar en breu perquè el proper mes es faci efectiu el relleu a la cúpula i es comenci a imposar un nou model a la ràdio i a la televisió autonòmiques. A la reunió, també hi han assistit la número dos de MÉS, la consellera Fina Santiago, i la número dos de Podem, Laura Camargo.