ADJUDICACIÓ PARALITZADA

Cort i el Govern volen gestionar directament el palau de congressos i llogar-ne l'hotel

Anul·len l'adjudicació al Grup Barceló després que un informe de la UIB hi detecti irregularitats, i la viabilitat econòmica decidirà el nou model d'explotació de la infraestructura

L' Ajuntament de Palma i el Govern valoraran la viabilitat econòmica d'explotar directament el palau de congressos, a través d'una gestió pública, i llogar-ne l'hotel annex durant un període determinat. Aquesta és la primera opció amb la qual treballen ara les administracions per decidir el futur model d'explotació de la infraestructura, després de rebre un informe encarregat a la UIB que avala l'anul·lació de l'anterior concurs que guanyà el Grup Barceló al final del mandat passat per les irregularitats detectades. La viabilitat de gestionar directament el palau, amb l'externalització de serveis per a la celebració de congressos i altres esdeveniments, i fer un altre concurs únicament per adjudicar el lloguer de l'hotel és l'opció prioritària amb la qual ja treballa des de fa mesos Josep Sintes, el nou gerent de la societat Palau de Congressos, integrada al 50% per l'Ajuntament i el Govern. 

Si no s'optàs per aquesta gestió directa del palau, les administracions haurien de tornar a treure a adjudicació l'explotació de tot el complex, amb l'hotel inclòs i en un mateix concurs, com es va fer en l'anterior que ara s'ha de tirar enrere. El batle de Palma, José Hila, i el vicepresident del Govern i conseller de Turisme, Biel Barceló, han comparegut per anunciar l'anul·lació del procés d'adjudicació que guanyà el Grup Barceló i que les anteriors administracions del PP deixaren sense ratificar i per explicar que ara s'estudiarà la viabilitat de les dues opcions esmentades per decidir el nou model d'explotació. No han concretat cap termini per prendre una decisió, però han confiat que no s'allargui més enllà de final d'any, quan està previst que acabin les obres de la infraestructura. També han sostingut que la situació actual és fruit del "desastre" de la gestió feta pel PP, que després de quatre anys deixà enlaire l'adjudicació amb un procés sota sospita.

"El primer que ha de fer el PP és explicar per què van fer les coses tan malament"

josé hila batle de palma

L'informe encarregat a la UIB, elaborat per l'àrea de Dret Administratiu, que dirigeix el catedràtic Avel·lí Blasco, i signat també pels professors Aina Salom i Bartomeu Trias, assenyala en les conclusions que en l'anterior procés d'adjudicació s'han comès "diverses irregularitats" en el plec de condicions del concurs que suposen vicis de nul·litat i causa d'invalidesa de tot el procediment. El dictamen sosté que així "sembla clar" que la junta de govern de Cort "no ha de ratificar ni pot ratificar" l'adjudicació que guanyà el Grup Barceló. Es tracta de qüestions que ja havien estat advertides en els darrers mesos i per les quals l'exbatle Mateu Isern (PP) decidí no acabar de ratificar el procés. Isern mantingué el seu posicionament fins al final i va provocar així un enfrontament amb el seu tinent de batle i expresident de Palau de Congressos, Álvaro Gijón, partidari de tancar l'adjudicació abans de deixar el govern de Cort. José Hila ha recordat això aquest dimarts davant  les queixes manifestades per Gijón en conèixer l'anul·lació de l'adjudicació. Només tres dies abans de deixar el govern municipal,  l'extinent de batle del PP intentà tancar-la, però la junta de govern d'Isern declinà fer-ho i acordà reclamar més informes sobre la validesa del procediment. Hila ha llegit l'acte d'aquella junta per deixar en evidència els fets.

Ara el dictamen de la UIB assenyala, per una banda, com denuncià en un primer moment l'exportaveu de MÉS Antoni Verger, que la valoració de l'hotel a partir de la qual es fixà en el concurs un preu mínim per a l'opció de compra de l'hotel, 40,5 milions d'euros, es va fer a partir d'un informe caducat i incomplet, i era inferior al preu real. Per altra banda, com també havia advertit ja un dictamen de la Intervenció municipal que havia encarregat el mateix PP, s'apunta que l'opció de compra sobre l'hotel s'hauria d'haver fet a través d'una subhasta pública en lloc d'un concurs, perquè es tracta de l'alienació d'un bé patrimonial públic. Segons això, el procediment seguit –Barceló oferí el mínim de 40,5 milions per l'hotel davant dels 60 del Grup Melià i, tot i així, acabà guanyant el concurs– incompleix la Llei municipal i de règim local de les Illes Balears de l'any 2006.

Hila sosté que l'adjudicació anterior podia suposar un perjudici de 80 milions

Davant les irregularitats detectades en l'informe de la UIB, Hila ha manifestat que "ja entenem per què Isern no va voler ratificar l'adjudicació d'un concurs que ell mateix havia convocat, perquè també tenia dubtes seriosos que les coses s'haguessin fet bé i per això va deixar la decisió al següent". El batle ha sostingut que mentre que la construcció del palau de congressos ha suposat un cost de 130 milions d'euros públics, l'oferta guanyadora de l'anterior concurs presentada pel Grup Barceló podria haver representat un perjudici econòmic al voltant de 80 milions fins a l'any 2052, termini en què hauria acabat la concessió. Ha fet aquest càlcul explicant que l'opció de compra que presentà el Grup Barceló era 19,5 milions inferior a la presentada pel Grup Melià, mentre que en el cas que s'hagués executat aquesta opció es podrien haver perdut 1,7 milions anuals més de lloguer.

"Cap servidor públic no hauria d'acceptar una oferta així", ha acabat dient Hila, qui ha considerat que es tractava d'un negoci ruïnós per a l'Administració pública. També ha assenyalat que en el concurs anterior s'havien inclòs unes clàusules de penalització "ridícules" i es podria haver donat el cas que l'adjudicatari, el Grup Barceló que ja havia abandonat el projecte en el seu moment, compràs l'hotel i en un parell d'anys renunciàs a la gestió del palau de congressos. El batle s'ha negat a contestar a les crítiques del PP, per boca d' Álvaro Gijón, pel nou retard que suposarà l'anul·lació: "El primer que han de fer és explicar per què van fer les coses tan malament, per què permetien que l'Administració pogués perdre tants doblers i per què Isern no va signar". "Si som aquí és perquè no ho van voler signar", ha afegit, "si no, no seríem aquí".

El consell d'administració de la societat pública Palau de Congressos es reunirà aquest dimecres per donar compte de la decisió presa per anul·lar el concurs i després que la junta de govern de Cort aprovi abans no ratificar la proposta d'adjudicació i al mateix temps sol·licitar als Serveis Jurídics de la Comunitat Autònoma el procediment per fer-ho. El vicepresident del Govern, Biel Barceló, ha promès per a això i per decidir el nou model d'explotació "rigor, celeritat i les màximes garanties jurídiques per assegurar, per davant de tot, que els interessos generals de la ciutadania balear, que han pagat amb els seus doblers aquest palau, quedin garantides". Ha admès que el Grup Barceló, guanyador del concurs que s'anul·la, "té tot el dret del món" a poder recórrer la decisió de les administracions, però ha advertit també que l'adjudicació no acabà de ratificar-se i que no li ha suposat la pèrdua de cap despesa.

 

El + vist

El + comentat