MEMÒRIA HISTÒRICA

La Feixina: retreuen al PP que no fos tan curós amb el patrimoni quan tomà el pont del tren

El tripartit rebutja les propostes de l'oposició per protegir el monòlit i manté els plans per demolir-lo, però esperarà que es pronunciï el Consell

El PP apel·la ara als presumptes valors patrimonials del monument franquista de la Feixina perquè no es demoleixi la construcció, uns valors que va obviar quan l'any 2005 tomà el pont del tren, obra de l'arquitecte Gaspar Bennàssar i inclòs en el catàleg d'elements a protegir en el Pla General de Palma, per construir el metro, o quan enguany permeté la demolició de la façana de Can Bibiloni, obra del mateix autor i en la mateixa situació, per fer-hi un bloc de pisos. La distinta actuació ha estat retreta als populars durant el ple de Cort d'aquest dijous, on el grup municipal ha presentat distintes propostes perquè el govern tripartit paralitzàs qualsevol actuació per a la demolició del monòlit de la Feixina i l'inclogués en el catàleg municipal de protecció. Ho han fet així el regidor de Cultura i Patrimoni, Miquel Perelló (MÉS), que ha rebutjat les propostes i ha anunciat que el govern municipal manté els seus plans, i el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, Joan Fortesa.

Altres entitats també han donat suport a la decisió municipal de demolir el monòlit de la Feixina, mentre que el PP i

Protegir la Feixina es tracta d'una qüestió que no hauria de tenir "res a veure amb la ideologia"

Àngels Fermoselle ARCA

Ciutadans, grup que també ha presentat una proposta en contra d'això, han vist com l'entitat proteccionista ARCA es mantenia en aquesta qüestió en la mateixa postura contrària, juntament amb l'associació de veïns de Santa Catalina. Àngels Fermoselle, d'ARCA, ha sostingut l'opinió de la seva entitat segons la qual el monument té un valor patrimonial com a únic element de l'estil 'art decó' que hi ha a Palma. Ha considerat que l'equip de govern municipal vol practicar un "revisionisme" sobre decisions anteriors que acabarà amb la destrucció del patrimoni. Fermoselle ha advertit que protegir la Feixina es tracta d'una qüestió que no hauria de tenir "res a veure amb la ideologia".

Tanmateix, el debat polític en el ple ha estat farcit d'ideologia, pel símbol franquista que representa el monument, i precisament per això des de l'equip de govern s'ha volgut deixar en evidència la defensa patrimonial de la Feixina que es fa ara des de l'oposició, recordant també que el PP mai no l'ha protegit quan ha estat al govern. Així, Perelló (MÉS) ha recordat que el PP no va ser tan curós amb el patrimoni quan el 5 de novembre del 2005 va començar a demolir de matinada i sense avís el pont del tren, amb un cost, després, de 300.000 euros per fer una reconstrucció sense valor, ni quan també permeté demolir enguany Can Bibiloni quan quedaven pocs dies per a la celebració de les eleccions i el govern popular es trobava en funcions.

El responsable de Cultura i Patrimoni ha tornat a defensar que la demolició de la Feixina es farà en compliment del

"Només es preocupen per les víctimes d'una part"

Marga Durán Portaveu del PP de Cort

desenvolupament de la Llei de memòria històrica perquè es considera que el monument encara representa un símbol franquista, admetent així que la contextualització que es va fer l'any 2010 durant el mandat d'Aina Calvo no va ser suficient. Perelló ha anunciat que no es procedirà a la demolició fins que el Consell de Mallorca no es pronunciï davant la proposta del PP per declarar el monòlit com a Bé d'Interès Cultural ( BIC), però ha recordat que ja es disposen d'altres dictàmens que avalen la decisió municipal.

Davant la postura de l'equip de govern, la portaveu popular, Marga Durán, ha acusat el tripartit de ser un "frau" perquè l'enderrocament de la Feixina no estava inclosa en els programes electorals del PSIB, MÉS i Som, que per això no tenen "legitimitat democràtica" per procedir a la demolició i els ha tornat a reptar a fer una consulta ciutadana sobre aquesta qüestió. "Només es preocupen per les víctimes d'una part", ha acabat dient Durán, malgrat voler evitar el debat ideològic sobre el monument. El portaveu de Ciutadans, Josep Lluís Bauzá, ha considerat també que el tripartit no té legitimitat per demolir el monòlit i ha considerat que ara, amb la contextualització que es va fer l'any 2010, es tracta "d'un monument reciclat per a la reconciliació".

El + vist

El + comentat