FESTES DE SANT SEBASTIÀ
Balears 17/01/2016

Viure la festa al marge del programa oficial

Iniciatives populars com Orgull Llonguet i la Confraria es consoliden com a alternatives

Margalida Mateu
3 min
CERCAVILA PER PALMA  La Confraria de Sant Sebastià viu intensament la revetlla de Ciutat.

PalmaEls darrers anys, les festes de Sant Sebastià inclouen una contraprogramació impulsada per diferents col·lectius de ciutadans que de cada vegada és més important i participativa. I és que, a banda de les activitats organitzades des de l’Ajuntament de Palma, certes agrupacions de palmesans han creat noves iniciatives per fer unes festes de Sant Sebastià més vives i sentides.

Confraria de Sant Sebastià

És el cas de la Confraria de Sant Sebastià, que enguany celebra la quarta edició. L’objectiu de la Confraria és el d’establir rituals i tradicions per així consolidar-los i poder repetir-los any rere any. La seva creació fou inspirada en l’antiga Confraria que creà la festa de Sant Sebastià al segle XVI i el col·lectiu el formen unes setze persones que varen sentir la necessitat d’organitzar la festa gran de la ciutat de Palma d’una manera més festiva i popular. El programa d’actes de la Confraria de Sant Sebastià comença avui, diumenge 17 de gener, a partir de les 11 h amb la celebració de Sant Tianet, que s’enceta amb el primer toc de xeremia des del carrer Vallori formant una cercavila fins al convent de Santa Clara. Allà, s’oferiran ous a les monges de Santa Clara com a senyal perquè no plogui el dia de festa grossa, la revetlla. Segons un dels organitzadors de la festa, Joan Moyà, “l’any passat l’ofrena dels ous a les monges de Santa Clara va ser un moment màgic i emocionant, tant per als infants com per a les tancades que amablement recolliren l’ofrena, semblava la pel·lícula Sonrisas y Lágrimas ”. La cercavila acaba al bar Can Vinagre, on hi ha activitats per als infants, jocs, corregudes i lliurament de les polseres i mocadors identificatius per als confrares. Els actes principals, però, es portaran a terme el dia de la revetlla amb el ja tradicional dinar al celler Sa Premsa, la cercavila pels carrers de Ciutat i la trobada posterior a Can Vinagre, el pregó i, després, entonar amb germanor el cant de La Balanguera. Els organitzadors creuen que “poques ciutats de la Mediterrània tenen festes tan poc sentides per la població com la de ciutat. La festa de Palma no pot ser només torrar sobrassada i voltar passivament per un grapat de concerts repartits per les diferents places del centre. En aquest sentit, Joan Moyà diu que “el programa de festes de l’Ajuntament d’enguany és indignant, els tres partits polítics que governen han fet una festa completament allunyada de la ciutadania, una estafa als ciutadans de 400.000 euros. Havien promès revisar el model de festa i només s’ha fet una consulta per determinar quins grups actuaran a les diferents places”.Pensam que les festes patronals han de ser viscudes tot el dia, ballant i cantant amb amics i desconeguts”. I afegeixen, “Sant Sebastià va morir perquè nosaltres anàssim de festa”.

Per la seva banda, la regidora de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Palma, Eva Frade, va esmentar que “des de l’Ajuntament ens agrada molt que surtin aquestes iniciatives ciutadanes i els donarem suport amb tot el que puguem. El col·lectiu de la Confraria no ha volgut sortir en el programa de festes”. Joan Moyà considera que “la Confraria és un programa de festes d’un grup d’amics i d’amics d’amics i no ens cal difusió”.

Col·lectiu Orgull Llonguet

Per part seva, el col·lectiu Orgull Llonguet, que entre els objectius té el d’apujar l’autoestima als palmesans, ha ampliat, enguany, la seva presència a les festes patronals i organitza un conjunt de llonguetades en col·laboració amb diferents bars i restaurants de la ciutat. Pel que fa al dia de la revetlla, Orgull Llonguet iniciarà els actes a la plaça de Santa Magdalena a partir de les 22.30 h amb la batucada Pachamama Percussió i, després, Revolta llongueta! El tret de sortida el donarà el pregó a càrrec de la companyia de teatre Trapo y Mocho acompanyats de la Xaranga Final Feliç, i també els dos caparrots de l’associació, en Pep Toni i Miquel de Sa Pelleteria, escortats per forneres fornides. El recorregut s’ampliarà per diferents locals de Palma i tindrà com a objectiu recollir llonguets a cada aturada per alimentar el drac de na Coca. L’itinerari passarà per la plaça del Mercat, el carrer de Can Escursac, el carrer del Pes de la Farina i acabarà a la plaça de Llorenç Bisbal, on s’entregaran al drac tots els llonguets recollits. La festa final tindrà barra i xivarri. Segons Jaume Vich, de l’associació Orgull Llonguet, “volem contribuir a una festa més participativa juntament amb els nostres amics de la Confraria i fer de Sant Sebastià una bauxa més sentida i participativa”.

stats