Hila, nou batle: "Palma necessita ser escoltada i entesa"

El socialista és investit en el càrrec, que compartirà amb Noguera, gràcies als vots del PSIB, MÉS i Som, mentre que el PP i Ciutadans queden a l'oposició

El socialista José Hila ha estat investit avui migdia com a nou batle de Palma gràcies als vots dels 16 regidors de les tres forces d'esquerra en el nou Consistori de Cort. El PSIB, MÉS i Som han traduït així el seu acord per governar junts l'Ajuntament de Palma amb un govern tripartit i una batlia que Hila compartirà amb l'ecosobiranista Antoni Noguera. Els nou regidors del PP han votat a la seva candidata Marga Durán, el mateix que han fet els quatre de Ciutadans amb Josep Lluís Bauzá. Aquestes dues forces quedaran a l'oposició. 

Hila, de 43 anys i que es converteix en el sisè batle de Palma d'ençà de 1979 i en el tercer socialista després de Ramon Aguiló i Aina Calvo, ha començat el seu mandat amb un discurs en el qual ha remarcat la seva voluntat de fer de "la participació, la transparència i la rendició de comptes" les senyes d'identitat del seu govern i sota les premissdses del valors tradicionals del progrés", que segueixen sent "la llibertat, la igualtat i la justícia social". "Palma necessita ser escoltada i entesa", ha dit el nou batle, "i em compromet a mantenir una conversa constant amb la ciutat".

Com a bases del nou govern, Hila ha fixat "aplicar mesures que prioritzin el rescat de persones, la creació de feina digna i amb drets, la cohesió social i la qualitat dels serveis públics". Per això ha dit que les tres forces que formaran el nou govern "hem forjat un govern sòlid, solvent i, sobretot, útil per a la ciutadania". El nou batle, que gairebé no ha pogut acabar el seu discurs sotmès per l'emocio, ha agraït els vots del seus regidors per ser investit, el dels "companys de MÉS, amb qui ens uneix un llarg recorregut", i als de Som, als qui ha donat "la benvigunda i la certesa de que encetem un camí que donarà una fructífera col·laboració". 

Som no surt al balcó de Cort

Els cinc regidors de Som encapçalats per Miquel Comas, que segons l'acord serà el portaveu de l'equip de govern durant els propers quatre anys, han donat el seu suport al socialista Hila per ser batle, una qüestió que la seva assemblea havia rebutjat, i en acabar l'acte han celebrat l'acord però han marxat abans de fer l'acte protocolari de sortir al balcó de Cort amb els seus nous socis. Només hi han sortit Hila i Noguera amb alguns dels seus companys. De la mateixa manera, els de Som no han estat a les fotografies dels regidors que han donat suport al nou batle.

Noguera, que es convertirà d'aquí a dos anys en el primer batle del PSM a Palma, ha expressat per la seva banda la seva "especial satisfacció" perquè avui s'han aconseguit les dues premisses sobre les quals havia insistit MÉS en les negociacions de l'acord: "un govern de tres i un projecte transformador de la ciutat". Noguera s'ha mostrat segur que el nou govern municipal funcionarà "de manera forta i cohesionada" i ha valorat que "per primera vegada en molts anys, a Palma hi ha un govern plenament d'esquerres".

La candidata del PP, Marga Durán, ha felicitat al nou batle socialista i ha dit que "és perfectament lícit" que ho sigui malgrat no ser la força més votada. La popular no ha volgut fer valoracions sobre l'acord assolit entre les tres forces d'esquerres, "els hi donarem els 100 dies", però ha avançat que el grup municipal del PP estarà especialment pendent què "hi hagi estabilitat en el govern, i per això farem la tasca de control des de ja". El candidat de Ciutadans, Josep Lluís Bauzá, ha dit per la seva banda que "no deixa de sorprendre que coses que es diuen en campanya, després no es compleixen", apuntant a que Som "havia dit que no governaria amb la casta". 

Isern i Calvo, presents

A la constitució del nou Ajuntament de Palma i investidura del nou batle hi han assistit els seus dos antecessors, la socialista Aina Calvo i el popular Mateu Isern, aquest darrer encarregat de traspassar la vara a José Hila. També hi ha estat present la secretària general del PSIB, Francina Armengol, Fina Santiago, de MÉS, o Xavier Pericay, de Ciutadans; a més d'alguns regidors del passat mandat. Qui no hi ha assistit ha estat l'encara president del PP de Palma, José Maria Rodríguez.

A l'hora de prendre possessió del seu càrrec com a regidors, tots el de MÉS i Som han jurat o promès lleialt al rei "per imperatiu legal", a excepció de Rodrigo Romero, de Som, que ha fet servir la fórmula establerta sense cap canvi. El compromís de servar i fer servar la Constitució espanyola i l'Estatut d'Autonomia és allò que ha estat fet amb més fórmules diferents, també pels de MÉS i Som. Noguera ha afegit que ho feia "sempre reconeixent el dret a decidir del nostre poble i a la justícia social". La seva companya Neus Truyol s'ha referit a una constitució "que tot ho aguanta" i ha dit no renunciar "a la felicitat". Els de Som, amb distintes fórmules, han dit fer-ho "sempre pel bé comú de l'Ajuntament" o "al servei de la gent".

 

 

 

El + vist

El + comentat