PALMA

Isern refreda l'intent de Gijón per desbloquejar l'adjudicació del palau

El batle contesta pel seu segon, que evidencia malestar, diu que no bastarà amb una actualització del valor de l'hotel i reitera que evitarà una decisió trobant-se en funcions

Mateu Isern ha refredat l'intent d'Álvaro Gijón per poder desbloquejar l'adjudicació del palau de congressos i el seu hotel, actualment paralitzada pels dubtes legals sobre la valoració de l'hotel amb la qual es va fer el concurs, a partir d'un informe municipal caducat. El batle de Palma ha advertit aquest dilluns, davant el mateix Gijón, que no n'hi haurà prou amb una actualització d'aquest informe per part del Servei de Valoracions i Projectes de l’Ajuntament, i que després d'això els serveis jurídics i la Intervenció municipals hauran de pronunciar-se igualment sobre si en el procediment seguit per al concurs i l'adjudicació al grup Barceló "hi ha alguna errada i si aquesta és esmenable o, per contra, té conseqüències".

Isern ha insistit, com ja havia fet la setmana passada, que no pensa canviar d'opinió, encara que això retardi la ratificació de l'adjudicació més enllà de les eleccions del 24 de maig, i reitera a més que no prendrà cap decisió a partir d'aquesta data, encara que els nous informes sol·licitats siguin favorables a la validesa del concurs. "Tenc clar que estant en funcions no seria correcte que la junta de govern adopti un acord d'aquesta transcendència", ha dit, i ha afegit que "si els informes són favorables i arriben a temps, no hi haurà cap problema a fer-ho, i si no és així, actuarem amb tranquil·litat. Si la decisió no la pot prendre aquest equip de govern, la prendrà un nou batle".

Les declaracions d'Isern s'han produït davant el seu segon a Cort, el tinent de batle Álvaro Gijón, durant la roda de premsa sobre l'aprovació del PRI de la Platja de Palma. Les primeres preguntes sobre la qüestió del palau de congressos s'han dirigit a Gijón, com a responsable polític del concurs i qui s'ha encarregat de demanar l'actualització de l'informe de la valoració de l'hotel com un intent de salvar l'actual paralització. El també president de la societat Palau de Congressos de Palma sosté que la valoració de l'hotel pot ser encara inferior a la que es va fer gairebé dos anys enrere, per la qual cosa no s'hauria pogut incórrer en una alienació d'un bé públic a un preu inferior al real. És per aquesta sospita que MÉS va amenaçar d'acudir a la Fiscalia Anticorrupció, fet que propicià que la junta de govern de Cort paralitzàs la ratificació de l'adjudicació.

Gijón recull els papers i calla

Malgrat les preguntes dirigides al tinent de batle, ha estat Isern qui ha acabat agafant la paraula per contestar i donar-ne la seva versió. Gijón ha evidenciat malestar i ha començat a recollir els seus papers, per no tornar a parlar durant la roda de premsa i deixar que el batle acabàs de donar les seves explicacions. Gijón va demanar la setmana passada l'actualització de l'informe de valoració de l'hotel amb la confiança que no s'hagi incrementat aquesta respecte del preu de l'opció de compra que s'ha reservat el grup Barceló, 40,5 milions d'euros, mostrar això com una mostra de la validesa del concurs i desbloquejar així l'adjudicació.

Les manifestacions d'Isern refreden aquesta possibilitat perquè s'haurà d'esperar en qualsevol cas a allò que dictaminin els serveis jurídics i la Intervenció municipals, i això sempre que siguin favorables. En cas contrari, la situació podria deixar enlaire l'adjudicació i obligar a la convocatòria d'un nou concurs. Allò que s'ha descartat és demanar un dictamen al Consell Consultiu, segons han explicat, com s'havia assegurat que es faria en primera instància. Esperar el dictamen d'aquest òrgan era allò que abocava irremeiablement a posposar l'adjudicació del palau de congressos a després del 24-M, i amb la intenció d'Isern de no fer res si ja es troba en funcions, de deixar-la en mans del nou equip de govern de Cort.