PALMA

L'Oficina Antidesnonaments de Cort també facilitarà ajudes per a l'habitatge

Noguera anuncia que el nou servei municipal obrirà el proper dia 27 al centre Flassaders amb cinc funcionaris destinats

La nova Oficina Antidesnonaments de Palma tramitarà i facilitarà ajudes socials per a l'habitatge al marge de la tasca que realitzarà per prevenir i oferir alternatives als ciutadans que es trobin en perill de ser desnonats. El servei municipal funcionarà adscrit al Patronat de l'Habitatge-Riba, però de manera totalment coordinada amb l'àrea de Serveis Socials. Així ho ha explicat el tinent de batle de Model de Ciutat i Habitatge Digne, Antoni Noguera (MÉS), que ha avançat que el servei municipal obrirà a partir del proper dia 27 amb cinc funcionaris destinats: dos tècnics en administració general, per assessorar jurídicament; dos treballadors socials i un tècnic administratiu. L'Oficina s'ubicarà al centre Flassaders (carrer Ferreria, 10) i obrirà els dies laborables al matí i els capvespres dels dimarts i dijous. Per facilitar aquestes ajudes, Noguera s'ha compromès que aquesta partida sigui "una prioritat pressupostària" a partir del 2016.

Ha explicat que, en una primera fase, l'Oficina Antidesnonaments atendrà els ciutadans que s'enfrontin a un possible desnonament, als quals oferirà assessorament jurídic i alternatives, i actuarà des de l'Ajuntament en les situacions d'emergència fent un seguiment de la problemàtica social. Es vol signar un conveni amb els jutjats perquè Cort conegui les actuacions judicials amb anterioritat i per actuar amb més marge de temps de manera preventiva, així com per establir un protocol social amb les entitats bancàries amb el mateix objectiu i obligar-les al compliment del codi de bones pràctiques. En una segona fase és on es planteja que l'oficina tramiti ajudes socials urgents per pagar l'habitatge i el subministrament d'aigua i llum, que fins ara es tramitaven a través de Serveis Socials, de manera especial en situacions d'insolvència sobrevinguda. També es pretén canviar el funcionament del programa Palma Habitada perquè augmenti el parc de pisos amb una finalitat social i poder fer mediació entre particulars.

El tinent de batle, que ha recordat que la creació de l'Oficina Antidesnonaments és una de les prioritats marcades en l'acord de governabilitat per a Palma entre el PSIB, MÉS i Som, s'ha mostrat convençut que el nou servei permetrà "plantar cara a un dels drames més durs que sofreix la ciutat". Noguera ha admès que a Palma continua havent-hi desnonaments, però ha assegurat que el nou equip de govern ja ha actuat per resoldre diversos casos sense que això s'hagi publicitat. Respecte de les diferències amb l'anterior Oficina d'Intermediació Hipotecària creada durant el passat mandat, el responsable municipal ha remarcat que aquella es limitava a oferir un servei d'assessorament jurídic, a través d'un conveni amb el Col·legi d'Advocats, dues hores a la setmana, i sense que hi hagués una intervenció social en els casos per part de l'Ajuntament. Durant el mandat de Mateu Isern, el ple de Cort declarà per unanimitat Palma com a "ciutat lliure de desnonaments", un gest que segons la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) després no es traduí en mesures efectives.

Noguera també ha volgut remarcar que el seu departament es proposa que el Patronat de l'Habitage-Riba comenci a funcionar de manera coordinada amb l'Institut Balear de l'Habitatge (IBAVI), dependent del Govern. "No pot ser que les dues administracions no treballin en la mateixa direcció en aquestes polítiques", ha dit. També ha avançat la creació d'un mesa d'Habitatge, que inclourà entitats financeres, les administracions públiques i el tercer sector amb aquest mateix objectiu i per establir una "base científica" per poder desenvolupar polítiques d’habitatge. Aquesta mateixa setmana, el tinent de batle de Model de Ciutat i Habitatge Digne també avançà que el seu departament es proposa fer un cens dels bancs morosos amb les comunitats de propietaris i advertí que farà públic el llistat en el cas que compleixin amb les seves obligacions abans de la tardor.