L'esquerra és a punt de tancar el pacte a Palma i apunta a Hila com a primer batle

PSIB-PSOE, MÉS i Som anunciaran avui capvespre l'acord que implica una batlia compartida entre socialistes i ecosobiranistes, i un govern municipal format pels tres

Els partits de l'esquerra són a punt de tancar un pacte per al canvi polític a l'Ajuntament de Palma. L'acord apunta a que demà dissabte sigui investit com a batle el socialista José Hila, en un càrrec compartit que cediria d'aquí dos anys a l'ecosobiranista Antoni Noguera. Ocupar en primer lloc la batlia ha estat una de les qüestions en les quals més ha insistit el PSIB-PSOE en les darreres hores, davant la intenció de MÉS i Som perquè fos Noguera el primer en ocupar el càrrec. El canvi de plans també complica la integració de la marca municipal de Podem en el nou govern de Cort, donat que havia expressat la seva negativa a fer-ho en un equip presidit d'entrada per un socialista.

Això i la composició del nou organigrama municipal són les qüestions que ara mateix s'estan acabant de tancar, encara que les tres forces han confirmat que avui capvespre anunciaren conjuntament l'acord definitiu. Les negociacions s'han pogut desbloquejar 'in extremis', a menys de 24 hores per a la constitució del nou Consistori, després d'una setmana on van estar a punt de rompre's per l'entestament de les respectives assemblees dels partits en els seus posicionaments. Finalment el PSOE de Palma ha deixat a una banda les seves reticències a compartir la batlia, reclamant ser el primer en ocupar-la, i governar també amb Som, la marca municipal de Podem que lidera Miquel Comas. Es tracta de l'única alternativa que li deixaren les altres dues forces, que en cas contrari havien acordat entre elles governar en minoria sense els socialistes.

La possibilitat de l'acord a tres bandes es va recuperar dijous i ha estat aquest divendres quan s'han començat a tancar els serells. El nou organigrama municipal on hi seran les tres forces d'esquerra és ara la principal qüestió a resoldre, encara de manera més complexa amb el repartiment de la batlia per enmig. La resolució de l'acord per al canvi polític a l'Ajuntament de Palma suposa que es puguin accelerar les negociacions que mantenen les mateixes forces d'esquerra per al canvi al Govern, pendents de la solució per a Cort des de fa dies.  

El + vist

El + comentat