PALMA
Portada 16/04/2015

La Policia pren la plaça Major però el top manta resisteix

Un vehicle i cinc agents espanten just per un temps els venedors ambulants i Acotur se suma a Pimeco per demanar "mesures urgents" també a la Platja de Palma

Lluís Planas
3 min
Els venedors recullen el material quan adverteixen la presència policial. LL. P.

PalmaLa Policia Local ha pres aquest dijous dematí la plaça Major de Palma amb l'objectiu d'espantar els venedors ambulants que practiquen el top manta en aquesta zona. Només ha aconseguit això durant un temps, segons ha comprovat aquest diari. La presència d'un vehicle i cinc agents enmig de la plaça responia a les denúncies fetes en els darrers dies per la patronal del petit i mitjà comerç, Pimeco, que ha advertit d'un increment d'aquesta activitat il·legal a la ciutat i, per això, ha exigit que l'Ajuntament actuï davant una situació "d'impunitat". L'Associació de Comerciants i Empreses de Serveis Turístics de Mallorca (Acotur) ha reclamat aquest dijous "mesures urgents" també a la Platja de Palma, perquè la situació es reprodueix aquests dies en el nucli turístic.

Tanmateix, el top manta resisteix a la presència policial, per les mateixes dificultats que presenta posar fi a activitats d'aquest tipus a la via pública. Aquest dijous, passades les 12 del migdia, hi havia una desena de venedors ambulants instal·lats als portals d'entrada a la plaça Major, des de la plaça del Marquès del Palmer, amb els seus productes estesos al terra: bosses, gorres, ulleres i rellotges d'imitació, principalment. Han arribat els agents de la Policia Local, que han estacionat un vehicle policial enmig de la plaça Major. Quan els venedors han advertit la presència policial, han recollit les mantes amb els seus productes i ha fugit a amagar-se a les escales cap a la costa del Teatre. Era un dels moments de més afluència de turistes a la plaça Major, plena també d'artistes de carrer: músics, dibuixants i estàtues humanes.

La Policia Local ha estat present, almanco durant més d'una hora, a la plaça Major, temps durant el qual els venedors ambulants han continuat al seu amagatall, a les escales de la costa del Teatre. Esperaven que els agents abandonassin els voltants per tornar al seu lloc. La situació, segons les denúncies dels comerciants de la zona, es produeix cada dia durant les darreres setmanes. La patronal Pimeco les ha recollides i ha assegurat que aquests s'arriben a sentir "amenaçats i intimidats" pels venedors del top manta, a més que aquesta activitat il·legal "perjudica les seves vendes i danya l'atractiu turístic de la ciutat". Per això, la patronal del comerç ha exigit a l'Ajuntament que "actuï de manera immediata" davant la proliferació de venedors –més de vint en un mateix dia, asseguren– que han observat en aquesta zona.

"D'aquí a quinze o vint dies serà insostenible"

Al mateix temps que es produïa la resposta policial a la plaça Major per les denúncies de Pimeco, han estat els comerços associats en Acotur els que han denunciat que, abans que comenci la temporada alta a la Platja de Palma, ja hi ha un grup important de venedors ambulants que consideren un "triangle conflictiu", la presència del qual asseguren que aquesta associació havia advertit amb anterioritat a les forces de seguretat presents a la Platja de Palma. Els comerciants diuen, per això, que senten "vergonya i indignació" pel que suposa "aquesta vella situació de competència deslleial" i reclamen al batle Mateu Isern "que prengui mesures urgents", perquè "d'aquí a quinze o vint dies la situació serà insostenible".

Que abans de començar la temporada alta es reprodueixi la problemàtica de la venda ambulant il·legal, tant al centre de la ciutat com a la Platja de Palma, posa en el punt de mira l'efectivitat de l'anomenada ordenança cívica, aprovada l'any passat, en la lluita contra aquesta activitat com un dels seus principals objectius. Precisament, Pimeco ha considerat que la seva aplicació esdevingué, durant la passada temporada turística, una "gran actuació contra la venda ambulant il·legal", que va dur a terme la Policia Local, i així ha sol·licitat a Cort "que recuperi el seu compromís cap al comerç legal".

Durant l'estiu passat, quan l'ordenança cívica s'aplicà a la Platja de Palma, de les 3.213 actes que aixecà la Policia Local, gairebé 1.400 foren per venda ambulant il·legal, per la qual cosa es decomissaren més de 40.200 productes. Tot i valorar positivament l'aplicació de l'ordenança, el batle Mateu Isern admeté, en el seu balanç, que la venda ambulant és un fenomen que esdevé "incontrolable" pel gran nombre de persones que s'hi dedica, unes 300 a diari durant l'estiu, encara que aquesta xifra hagi disminuït. Un dels grans problemes amb els quals es troba la Policia és poder actuar contra les bandes que emmagatzemen el material il·legal per subministrar-lo després als venedors ambulants.

stats