El pròxim canvi de temps: una pujada clara de les temperatures

El cap de setmana els niguls seran escassos, diumenge els termòmetres marcaran uns 5 graus més que ahir i la setmana que ve començarà amb màximes de fins a 25 graus

Encetam el dia encabits a la part final d'una pertorbació que ens anirà abandonant durant el dia. Fins al migdia encara s'escaparan algunes pluges febles a les comarques de l'est de Catalunya, tot i que aquest matí plourà sobretot a les Balears i especialment a Mallorca. A l'horabaixa les clarianes guanyaran protagonisme i les temperatures seran una mica més altes que els dies anteriors.

L'Agència Estatal de Meteorologia preveu pluja a les Illes i vent fort a les Balears i zones del terç oriental peninsular, especialment a la desembocadura de l'Ebre, Empordà i l'extrem oriental de Pirineus.

Estarà molt ennigulat amb ruixats localment moderats a l'àrea pirinenca, Balears i est de Catalunya, possiblement acompanyats de tempesta a l'extrem oriental de Catalunya i el nord de Balears; s'estendrà a intervals ennigulats i remetran les precipitacions.

El pronòstic detallat per a les illes és: per a Eivissa i Formentera, ennigulat amb precipitacions febles, localment moderades, tendint al matí a cel poc ennigulat.

A la resta de l'Arxipèlag, molt ennigulat a cobert amb precipitacions moderades que, ocasionalment, podrien ser fortes i anar acompanyades de tempesta, i persistents en el serra de Tramuntana; tendiran a l'horabaixa a intervals ennigulats amb possibilitat de precipitacions febles a Menorca.

Les temperatures nocturnes en lleuger descens i les diürnes sense canvis significatius.

El vent bufarà del nord-oest moderat a fort, amb ratxes que a Menorca i Mallorca poden arribar als 80 km/h i els 110 km/h en cimeres i caps; disminuiran a l capvespre a component oest entre fluix i moderat.

Aquest dematí el vent està bufant fort també a les Terres de l'Ebre, al camp de Tarragona, a l'Empordà i a les Balears. D'entre les ratxes més fortes fins a les 8 destaquen: l'Albiol 108 km/h, Mas de Barberans 101, Vilafranca dels Ports 100, Capdepera 100, Vandellòs 91, Castelló d'Empúries 90, Tortosa 86, Amposta 84, Portocolom 75, Palamós 71. Amb el pas de les hores el mestral i la tramuntana aniran perdent força, però fins demà al migdia encara s'aniran deixant sentir. 

Aquest cap de setmana predominarà el sol, tot i que demà compartirà protagonisme amb alguns intervals de niguls a Ponent i al sud, niguls poc amenaçadors que enterboliran el cel, sobretot al migdia. Diumenge el sol lluirà sense entrebancs. 

Les temperatures s'enfilaran clarament els dies vinents; demà el termòmetre ja superarà els 20 graus a diferents comarques interiors i prelitorals, i diumenge fins i tot es fregaran els 25 a ponent i a les Terres de l'Ebre. Encetarem la setmana que ve immersos en aquesta glopada d'aire càlid que obligarà a canviar de vestuari els dies vinents.

A http://arabalears.cat/meteo hi trobareu la previsió per al vostre municipi.