LA CAIXA B DELS POPULARS

El PP balear va pagar en negre la campanya del 2007

L'exgerent del partit, Fernando Areal, confessa el delicte electoral a canvi d'esquivar la presó

El Partit Popular va finançar la campanya electoral dels comicis autonòmics del 2007 amb fons opacs, segons ha confessat l'exgerent de la formació, Fernando Areal, just abans de ser jutjat per delicte electoral en el marc d'una peça separada del macrocàs Palma Arena.

La procedència d'aquests doblers negres és encara un misteri.

L'exgerent, i cunyat de l'expresident Jaume Matas, ha reconegut els fets que se li imputaven, relatius al pagament en negre de 72.000 euros a l'empresa de comunicació Nimbus, perquè aquesta gestionàs la publicitat electoral dels populars en campanya.

A canvi d'aquesta confessió, la Fiscalia ha rebaixat la petició de condemna de 3 anys a 1 any i sis mesos i 15.000 euros de multa (a raó de 50 euros diaris durant 10 mesos) per delicte electoral en base a l'article 149 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG). El jutge titular del Jutjat Penal número 7, Eduardo Calderón –que ha conegut el pacte entre l'acusat i la Fiscalia pocs minuts abans que començàs el judici–, ha acceptat la rebaixa esmentada en tots els seus extrems i ha procedit a dictar la sentència condemnatòria.

L'execució de la pena se suspèn durant dos anys i, per tant, Areal no ingressarà a la presó, llevat que en aquest període torni a delinquir.

La condemna inclou un any i mig d'inhabilitació per exercir càrrec públic i el mateix temps d'inhabilitació especial per exercir el sufragi passiu, és a dir, per presentar-se com a candidat en els processos electorals.

Segons ha explicat el fiscal Pedro Horrach a la sortida de la sala del Jutjat Penal número 7, Areal ha confessat que alterà la comptabilitat electoral del PP en la campanya de 2007 i va pagar amb doblers negres l'empresa esmentada, el propietari de la qual era Miguel Romero, perquè aquesta gestionàs la publicitat electoral. Horrach ha manifestat que no s'ha pogut esbrinar la procedència d'aquests doblers ni en fase d'instrucció ni posteriorment. Areal ha admès que va lliurar aquesta quantitat a Romero a la mateixa seu del PP abans que s'iniciàs la campanya. Aquests doblers en B van servir per pagar insercions a premsa, falques de ràdio o publireportatges.