TEMA DEL DIA
Balears 20/02/2015

Palma Springs s'aixeca amb un permís antic i sense llicència d'obres per al nou projecte

Cort revela ara que els treballs s'executen a partir de l'antic d'Aqua Màgica, mentre que els serveis jurídics del Govern han informat en contra de l'obertura del macrocentre comercial

Lluís Planas
4 min
Les autoritats i els promotors, el dia de la presentació del projecte. ISAAC BUJ

PalmaEl macrocentre comercial Palma Springs s'ha començat a aixecar a la zona humida de les Fontanelles a partir d'un permís antic i sense que el nou projecte de la promotora Unibail Rodamco, presentat el mes d'octubre passat, disposi encara de les corresponents llicències d'obres i d'activitats per a la seva obertura com a gran establiment comercial. Els serveis jurídics del Govern han informat desfavorablement la concessió de la llicència d'activitats perquè, ara mateix, la Llei del comerç ho impedeix una vegada que el solar on s'ha d'executar no és encara un sòl urbà, tal com s'exigeix per poder aixecar una gran superfície, sinó que es tracta tan sols d'un terreny urbanitzable no consolidat.

Ha estat el mateix tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls (PP), qui en comissió municipal ha acabat explicant que per al projecte de Palma Springs, a dia d'avui, "no hi ha llicència d'obres ni d'activitats". Així, per primer pic ha revelat que la llicència d'obres que l'Ajuntament va concedir a Unibail Rodamco el 29 de juliol passat va ser a partir de l'antic projecte d'Aqua Màgica impulsat pel promotor Guillem Alomar, que obtingué el permís de Cort l'any 2007, dies després que l'equip de govern del PP de Catalina Cirer perdés les eleccions. Només així s'ha entès ara que aquesta llicència, que es troba impugnada als tribunals, es concedís amb un pressupost de tan sols 59,5 milions d'euros, menys d'un terç del previst per a Palma Springs.

El responsable d'Urbanisme ha acabat donant aquestes explicacions en comissió davant les propostes dels grups del PSOE i MÉS perquè es paralitzin les obres mentre el Govern no informi favorablement sobre el nou projecte. Yolanda Garví (PSOE) i Antoni Verger (MÉS) han reaccionat després amb indignació a la revelació feta per Valls i l'han acusat de propiciar una situació "d'extrema inseguretat jurídica", perquè les obres ja s'executen a les Fontanelles sense que Palma Springs tingui els permisos corresponents. El regidor de l'equip de govern ha contestat que "era una facultat de la promotora" poder sol·licitar la llicència a partir del projecte antic, i que l'Ajuntament estava obligat a concedir-la, mentre que s'ha mostrat convençut que Palma Springs acabarà obtenint totes les autoritzacions per al projecte "modificat" que ha presentat.

Una estratègia per avançar temps

Durant les seves explicacions, Valls ha mostrat que el procediment seguit és una estratègia de la promotora per avançar temps sense tenir encara ni la llicència d'obres ni la d'activitats, amb el beneplàcit de l'administració. El regidor d'Urbanisme ha relatat que l'anterior projecte d'Aqua Màgica era semblant al de Festival Park, a Marratxí, de manera que no necessitava autorització com a gran establiment comercial, sinó només les superfícies de més de 700 metres quadrats que després s'hi instal·lassin. El projecte de Palma Springs sí que necessita aquesta autorització, que ara mateix no pot obtenir perquè, com han advertit els serveis jurídics del Govern, els terrenys encara no són urbans.

Davant això, la promotora Unibail Ruibanco executa des de fa un any les obres d'urbanització del solar de les Fontanelles –dotació dels serveis urbans d'aigua, electricitat i clavegueram a uns terrenys de gairebé 90.000 metres quadrats–, sense que encara no hagin acabat. Tot i així, el mes de juliol passat va obtenir la llicència d'obres per part de l'Ajuntament de Palma –ara se sap que a partir de l'antic projecte d'Aqua Màgica– gràcies a la Llei del sòl aprovada aquesta legislatura, que permet simultanejar les obres d'urbanització del solar amb les de la construcció. En qualsevol cas, fins que no acabin les obres d'urbanització, el projecte de Palma Springs no podria obtenir l'autorització del Govern. La promotora vol obrir el macrocentre la tardor de 2016.

L'oposició exigeix que s'inspeccionin les obres

Així les coses, les obres de construcció que s'executen en aquests moments, de manera simultània a les d'urbanització del solar, s'emparen en una llicència per a un projecte substancialment diferent del de Palma Springs. Segons les explicacions que va fer en el seu moment el promotor Guillem Alomar, impulsor de la construcció a les Fontanelles abans de l'entrada de la promotora francesa Unibail Rodamco, el projecte d'Aqua Màgica just preveia ocupar 25.000 metres quadrats de superfície comercial, mentre que el Palma Springs, segons els mateixos promotors, en preveu ocupar fins a 70.000. També segons els responsables, ara mateix ja s'estan fent les obres de fonamentació i construcció de l'aparcament soterrat.

Davant això, els representants de l'oposició han exigit al tinent de batle d'Urbanisme que ordeni la inspecció d'aquestes obres "per comprovar què és allò que realment s'està fent a les Fontanelles", i un altre pic Garví i Verger han criticat que "en teoria, segons la llicència atorgada, no s'està executant el projecte de Palma Springs que s'ha publicitat i amb el qual vostès [el PP] s'han fotografiat, sinó el projecte antic". Valls ha acceptat que el seu departament "examini" les obres, però s'ha mostrat segur que "per fer els fonaments i el buit per a l'aparcament soterrat no hi pot haver gaires diferències".

Després que l'Ajuntament presidit per Catalina Cirer, en funcions, atorgàs el 2007 els permisos al projecte d'Aqua Màgica, ja denunciat reiteradament en el seu moment per l'impacte ambiental sobre la zona humida de les Fontanelles, el Pacte en suspengué l'execució via decret llei. Una suspensió que va aixecar a l'inici de la legislatura, també amb un decret, el Govern de José Ramón Bauzá. Ja amb el projecte convertit en Palma Springs i en mans d'Unibail Rodamco, el 13 d'octubre passat es va presentar públicament el nou macrocentre comercial amb tot el suport institucional, encapçalat pel mateix Bauzá i el batle Mateu Isern. Allò que no es va explicar aleshores és que no disposava encara de llicència d'obres ni d'activitats.

stats