Les associacions de pares exigeixen per a Balears la llibertat del País Basc per definir el model lingüístic i les competències dels consells escolars

El govern espanyol reconeix que les transferències autonòmiques en matèria d'Educació permeten definir al govern del País Basc diferents aspectes per sobre de la LOMQE

La Confederació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de les Illes Balears (COAPA) ha presentat avui escrits dirigits a la Consellera d'Educació i als grups parlamentaris de Balears perquè reclamin al govern espanyol el mateix reconeixement que ha fet al govern del País Basc en l'anomenat 'Acord de la Comissió Bilateral de Cooperació Administrativa de l'Estat-Administració de la Comunitat Autònoma del País Basc', en relació amb la LOMQE.

Aquesta acció és coordinada amb totes les federacions de l'estat espanyol agrupades a la CEAPA. En l'acord, l'executiu  espanyol reconeix que les transferències autonòmiques en matèria d'Educació permeten definir al govern del País Basc diferents aspectes per sobre de la LOMQE.

Un dels reconeixements fa referència a la potestat de les comunitats autònomes a definir la relació entre la direcció dels centres i els òrgans col·legiats de govern dels centres educatius: permet modificar les competències d'aquests òrgans sense les limitacions que la LOMQE estableix als consells escolars de cada centre. Per tant, "la LOMQE no pot servir d'excusa per retallar les competències dels consells escolars", recorda la COAPA.


D'altra banda, l'acord entre l'Estat i el govern basc reconeix la potestat de la comunitat autònoma a l'hora de definir l'ús de les llengües oficials als centres educatius. Així, la LOMQE no pot limitar la càrrega lectiva que es faci en la llengua pròpia de la comunitat autònoma.

"No podem acceptar de cap manera el greuge comparatiu que es produeix entre la comunitat educativa del País Basc i la de les Illes Balears, ja que les competències educatives transferides a ambdues comunitats autònomes no difereixen substancialment pel que fa a aquests aspectes", remarca la nota de premsa que ha fet pública la COAPA.

 

El + vist

El + comentat