Publicitat
Publicitat

PARLAMENT

La comissió de Son Espases aprova un guió pactat pel PP i MÉS

Demanarà que Bárcenas, Matas i Florentino Pérez declarin al gener

La comissió d'investigació de Son Espases es guiarà per un únic pla de treball pactat per PP i MÉS, després que aquesta setmana hagi fracassat l'intent per sumar el PSIB a la proposta. Tot i que inicialment s'havia acceptat la compareixença de sis persones demanades pels socialistes, aquests reclamaren més documentació i finalment no arribaren a un acord amb el PP. Així les coses, la mesa de la comissió ha acordat aquest dijous un full de ruta que suposa la fusió de les propostes de PP i MÉS.

Les compareixences en la comissió d'investigació de Son Espases es concentraran, bàsicament, en els mesos de gener i principis de febrer, i les tasques d'aquesta hauran d'estar acabades al març, perquè en aquell moment es dissoldrà la cambra per convocar les eleccions autonòmiques. Per agilitar la comissió, s'ha previst que no sigui rígida i que les declaracions suposin debats interactius en els quals els testimonis no hagin de declarar durant més d'una hora. Entre els qui seran cridats a declarar destaca l'extresorer del PP empresonat pel cas Gürtel, Luis Bárcenas, l'expresident del Govern balear, també empresonat, Jaume Matas, i el president del Reial Madrid i de la constructora ACS, Florentino Pérez, que lidera el grup al qual pertany l'empresa Dragados, que liderava la UTE que s'adjudicà l'hospital.

En aquest reduït espai de temps, els treballs es portaran a terme en tres blocs temàtics que seguiran un ordre cronològic. El primer és el que afecta l'etapa del PP (2003-2007) i inclou l'adquisició dels terrenys i l'adjudicació del contracte de l'hospital, precisament els aspectes que també investiga la Fiscalia Anticorrupció. En aquest punt es cridarà a declarar Bárcenas i Matas, a més dels dos exalts càrrecs del PP Aina Castillo i Javier Rodrigo de Santos, que provocaren amb la seva confessió la investigació de la Fiscalia.

El segon bloc afecta la gestió del Pacte (2007-2011) i abraça l'aturada temporal de les obres, la modificació del contracte, la construcció de l'hospital i la seva entrada en funcionament. A petició del PP, es cridarà a declarar l'expresident Francesc Antich (PSIB), l'exconseller socialista Vicenç Thomàs, ara portaveu adjunt del PSIB al Parlament, i també la portaveu de MÉS a la mateixa comissió d'investigació, Fina Santiago, que era consellera d'Afers Socials.

El tercer bloc comprèn aspectes col·laterals a l'hospital, com la gestió de l'Impost Municipal de Construcció i Obra (ICO) i la seva modificació, el pont de Son Espases i les modificacions viàries per facilitar els accessos. En aquest bloc hauran de declarar l'expresidenta del Consell de Mallorca i actual líder del PSIB, Francina Armengol, i l'exbatlessa socialista de Palma Aina Calvo.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT