PARLAMENT

Bauzá i Gómez no aclareixen el finançament del PP i intenten sembrar dubtes sobre Armengol

L'oposició retreu al president que no es qüestioni l'origen dels gairebé 1,5 milions pagats al comptat en l'operació de la seu i l'acusen d'encobrir Matas

L'ofensiva de l'oposició pel suposat finançament irregular de la seu del PP balear no ha fet moure ni un mil·límetre el Govern. Ni el president, José Ramón Bauzá, ni el vicepresident, Antonio Gómez, no només no han aportat cap nova dada per aclarir l'operació, sinó que han intentat llançar ombres de dubte sobre l'oposició, en un nou episodi de l'“i tu més”. Així s'ha vist en el ple del Parlament d'aquest dimarts, que s'ha centrat bàsicament en aquesta qüestió.

Cap dels membres del Govern que han intervingut no s'ha mogut de la versió oficial, segons la qual es va comprar la seu del PP balear l'any 2003 a través d'una hipoteca per 1.050.000 euros, l'any següent es va adquirir una planta més per 579.000 euros i els anys 2005 i 2006 s'hi varen fer reformes per 886.000 euros. Segons aquesta versió, el pagament de la darrera planta i de la reforma (1.465.000 euros) es feren per transferència bancària amb aportacions de militants i càrrecs. La procedència d'aquests doblers al comptat és posada en dubte per l'oposició (i també per la Justícia, que ha obert una investigació), sobretot quan l'extresorer del PP espanyol Luis Bárcenas i l'extinent de batle d'Urbanisme de Palma Javier Rodrigo de Santos (PP) han confessat que l'operació es va pagar amb aportacions d'empresaris, com Antonio Pinal, responsable de la constructora Bruesa.

“Fins aquí els ho puc comentar perquè no en sé més, el PP continua pagant mensualment les quotes” de la hipoteca, ha afirmat el vicepresident Gómez, després d'explicar la versió oficial sobre l'operació i després d'assegurar que el PP i el Govern “col·laboraran de manera molt activa” amb la Justícia. Gómez ha apuntat que Bauzá és un president “honrat i honest” i ha començat a llançar dubtes sobre el PSIB. “Si vol parlar de corrupció”, ha dit a la socialista Pilar Costa, “més val que miri vostè al voltant del seu escó, perquè a sobre s'apropen unes nuvolades de palauets, de grans jardins, de solars exclusius”, amb referència a suposades operacions de la parella de la secretària general del PSIB, Francina Armengol, “de Multimèdia, SFM, Marivent, etcètera”, referint-se a casos judicials del Pacte, i “per tant, senyora diputada, alerta”, ha sentenciat.

Bauzá tampoc no ha aclarit res sobre el suposat finançament irregular del PP i, en canvi, “parlant d'irregularitats”, ha apuntat, dirigint-se a Armengol, que “encara estam esperant que doni explicacions sobre els seus negocis immobiliaris”, referint-se suposadament a operacions de la parella de la socialista, que des del seu escó advertia el president que ella no té cap negoci immobiliari. Bauzá ha defensat les mesures aplicades al seu partit i al Govern, com el vet a imputats en les candidatures, l'aprovació d'un codi ètic, l'eliminació d'empreses públiques perquè no fossin una “oficina de contractació” o que s'hagi permès la comissió d'investigació de Son Espases, però no ha explicat res sobre l'operació de la seu del PP que investiga la Justícia.

L'oposició, en canvi, ha acusat el president de no dir la veritat perquè inicialment va defensar que s'havia ampliat la hipoteca d'un milió a 1,6 milions per pagar la compra de la nova planta de la seu del PP quan després s'ha sabut que es va pagar directament. Tant la portaveu del PSIB, Francina Armengol, com el diputat de MÉS Miquel Àngel Mas han posat èmfasi en el pagament “un damunt de l'altre” d'1.465.000 euros (per comprar la darrera planta i fer-ne la reforma) i han donat crèdit a la versió exposada per Bárcenas i De Santos sobre el finançament de l'operació per part del responsable de la constructora Bruesa.

Mas ha citat totes les adjudicacions fetes a Bruesa des d'institucions controlades pel PP en aquella època, que pugen a prop de 70 milions d'euros i que inclouen l'aparcament de Santa Pagesa de Palma (12,8 milions el 2003), el soterrament de les vies del tren a Palma (29 milions el 2004), el desdoblament de Son Ferriol al camí de la Síquia (19,9 milions el 2005) o la seu de la Conselleria de Salut (8 milions el 2007). Bruesa també era l'empresa d'Eivissa Centre.

Amb aquest escenari exposat, l'oposició ha llançat l'artilleria contra el Govern sobretot perquè no qüestiona la procedència dels 1,4 milions d'euros que es van pagar al comptat per l'operació. “Vostès no tanquen amb el passat, al contrari, han decidit acceptar l'herència del seu partit i ara cobren sentit moltes coses”, ha dit la socialista Pilar Costa, qui ha afegit que ara s'entén per què José María Rodríguez és el “capo” del partit a Palma, encara que això hagi suposat la defenestració del batle Mateu Isern; s'entén per què Mabel Cabrer és la portaveu del grup parlamentari popular; per què Miquel Ramis és el portaveu del PP balear; o per què l'exconsellera de Salut Aina Castillo encara és afiliada del PP malgrat haver confessat que l'adjudicació de Son Espases estava arreglada. “Mentre no tanquin amb el passat, en són còmplices i encobridors”, i “si deixen que el virus de la corrupció es continuï estenent de manera massiva, la descomposició es convertirà en putrefacció”, ha sentenciat.

“Per què no deixa d'encobrir Matas, Cabrer, Rodríguez i diu la veritat? És l'única sortida que té", ha etzibat al president José Ramón Bauzá la portaveu socialista Francina Armengol, qui ha retret al president que no hagués dit tota la veritat sobre l'operació de compra de la seu. “És el president de l'opacitat i les mitges veritats”, ha apuntat. Ha demanat a Bauzá si és vera el que diuen Bárcenas i De Santos sobre la participació d'empresaris en l'operació. I ha preguntat al president per què es nega a comparèixer si no té res a amagar.

El diputat de MÉS Miquel Àngel Mas ha afegit a tot això que Bauzá sabia des de setembre de la possible procedència il·lícita de fons que serviren per pagar l'operació de la seu del PP i “no hi ha fet res” i “ha preferit mirar cap a un altre costat”. El parlamentari ha exigit explicacions i ha advertit que el president “ha perdut legitimitat”. El conseller d'Administracions Públiques, Juan Manuel Lafuente, l'ha acusat de “sembrar discòrdia” per centrar un debat sobre corrupció en la compra i reforma de la seu del PP balear.

El + vist

El + comentat