TEMA DEL DIA

El PP cobra mig milió a l'any del Parlament i els seus assistents en costen 800.000 més

El sou dels diputats suma 3,3 milions anuals i la presidenta en cobra 80.000

El grup parlamentari popular s'endú cada any del Parlament 506.519 euros. És el que es coneix com a assignació, una subvenció que dóna la cambra a cada grup i que, teòricament, és per finançar despeses de funcionament ordinari. El Parlament, però, posa a disposició dels grups locals i mitjans materials suficients, i considera les aportacions als partits com a "despeses congruents als efectes de justificació de les assignacions als grups". L'assignació no inclou ni el sou dels electes ni el del personal que la cambra els permet designar amb salari públic. Al marge del sou dels seus 34 diputats, el PP té col·locades al Parlament 12 persones adscrites al seu grup parlamentari, quatre de dependents de Presidència de la Cambra, dues d'adscrites a la Mesa i una més al senador autonòmic. El sou de tots aquests assistents puja a 833.082 euros a l'any.

Els populars són, amb diferència, els qui cobren més subvenció i els qui tenen més càrrecs col·locats, perquè depenen, en part, dels diputats que té cada grup, i el PP és qui més en té. El president del Govern i del PP balear, José Ramón Bauzá, fa gairebé dos anys que anuncia un 'ERO al Parlament' que encara no ha arribat a la cambra, on planteja una reducció del nombre de diputats que justifica com un estalvi econòmic. Aquesta retallada de diputats no prosperarà, perquè necessita el suport de l'oposició. En canvi, la reducció de les assignacions o dels sous dels assistents les podria retallar si volgués el PP amb la seva majoria absoluta.

Si el PP obté mig milió de subvenció i 800.000 euros anuals en sous d'assistents, els socialistes s'enduen cada any una subvenció de 295.102 euros i tenen 11 assistents cobrant un sou públic total anual de 416.316 euros. El grup MÉS, que només té cinc diputats, cobra 123.325 euros d'assignació i té quatre assistents que cobren en conjunt 118.533 euros anuals.

Totes aquestes assignacions i sous apareixen publicats en la nova pàgina web del Parlament, que s'ha posat en marxa aquest dimecres, i que també recorda quins són els sous dels diputats. La presidenta de la cambra, Marga Durán (PP), és qui més cobra. S'endú 79.833 euros anuals. Els altres quatre membres de la Mesa i els tres portaveus dels grups cobren 66.816 euros cada un, mentre que els tres portaveus adjunts n'obtenen 63.308. Els 25 diputats que són portaveus a les comissions reben 62.012 euros i els 15 diputats rasos n'obtenen 57.406. Finalment, hi ha 8 diputats que tenen dedicació parcial i perceben dietes globalitzades de 22.309 euros cada un. En total, el sou dels 59 diputats costa 3.327.352 euros anuals.

Més continguts de