24-M: LES CONSEQÜÈNCIES

MÉS i Podem es veuen per coordinar-se millor davant el PSIB

Les negociacions pel Govern no s'aclariran fins que es resolgui Palma

Representants de Podem i MÉS s'han reunit aquest dimecres per millorar la seva coordinació en les reunions que mantenen amb el PSIB per formar una majoria de canvi. La trobada, un dinar, es produeix després que s'hagin començat a visualitzar diferències entre dues formacions que havien iniciat les negociacions com si fossin un bloc. Les conseqüències de la cita d'aquest dimecres, però, no es veuran previsiblement de manera immediata, perquè les negociacions estan ara pendents d'un altre front.

Tot i que les converses pel Govern es reprendran aquest dijous horabaixa, aquesta serà una represa només formal. No es produiran avenços significatius ni es començaran a discutir les qüestions clau, les que afecten els càrrecs, fins que es resolgui el govern de l'Ajuntament de Palma, que s'ha de constituir aquest dissabte. En funció del que passi a Palma, les negociacions pel Govern es complicaran o es facilitaran. Si MÉS accedeix a la batlia, per exemple, seria més fàcil que el PSIB acabàs a la presidència de l'Executiu.

Palma, però, no és l'únic element que condiciona la negociació pel Govern. També ho és la inconcreció de Podem a l'hora de resoldre si hi entrarà o no. De fet, aquesta inconcreció ja ha provocat una aturada en les negociacions perquè els socialistes no volen obrir el meló de l'organigrama fins a saber si Podem està disposat a entrar a l'Executiu.

Representants de Podem i de MÉS han dinat avui per avançar en aquesta qüestió. En la reunió només s'ha aclarit que Podem estaria disposat a entrar en el Govern sempre que el PSIB no el presidís. I, per tant, podria formar part d'un govern amb PSIB presidit per MÉS. Aquesta posició, que s'havia mantingut inicialment, s'havia anat distorsionant els darrers dies quan des de Podem s'ha deixat entreveure que tampoc entrarien en un govern on hi hagués el PSIB. En qualsevol cas, l'avenç és mínim en aquest punt perquè els socialistes consideren que ells han d'ocupar la presidència i, per tant, això es presenta com a incompatible amb la presència de Podem en el mateix govern.

Tot i que l'opció amb més possibilitats continua sent la d'un govern en minoria de PSIB i MÉS amb suport extern de Podem, cap de les tres formacions planteja encara obertament aquesta fórmula, perquè s'aborda la negociació amb estratègies diferents. Els socialistes alenteixen les negociacions programàtiques fins que Podem aclareixi si entra o no en el Govern. L'objectiu és que, si com ells preveuen, Podem no hi entra, es pugui obrir un escenari de negociacions bilaterals amb MÉS per discutir com ha de ser el Govern. El PSIB entén que si Podem no hi ha d'entrar, pot discutir amb aquesta formació un programa d'actuacions per garantir una majoria parlamentària, però no ha de discutir amb aquesta força l'organigrama de l'Executiu.

MÉS i Podem, en canvi, entenen que totes les forces han de pactar com més coses millor per garantir estabilitat i aconseguir un canvi real en les polítiques a aplicar i en les maneres de fer. Les dues formacions juntes també tenen més possibilitats de condicionar els socialistes. Previsiblement, després del dinar d'aquest dimecres es tornarà a visualitzar una actuació més coordinada de Podem i MÉS.

El + vist

El + comentat