ELECCIONS ESTATALS

El PP qüestiona la “imparcialitat” de la justícia pel fitxatge de Podem

MÉS li retreu que “renunciï” a les primàries per fitxar una “estrella” com el jutge Yllanes

El fitxatge del jutge Juan Pedro Yllanes com a cap de cartell de Podem a Balears a les properes eleccions estatals ha provocat tot tipus de comentaris de les forces que competiran amb aquest partit el 20-D. Qui més enfora ha anat és el PP, que ha qüestionat la “imparcialitat” de la Justícia pel fet que un magistrat pegui el bot a la política. MÉS s'ha limitat a retreure a la formació dels cercles que “renunciï” a les seves primàries per un fitxatge estrella.

“Vull continuar creient en una justícia imparcial, apolítica i que jutgi tothom de la mateixa manera”, però “amb un jutge que va de candidat de Podem no sé on és aquesta imparcialitat de la justícia”, ha assegurat la portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens. Segons ella, aquest jutge, quan ha optat per sumar-se a Podem, “molt apolític no devia ser per tractar un assumpte tan important com el cas Nóos". “Aquest fet xerra per si sol”, ha afegit, abans de mostrar el seu respecte per la decisió i emmarcar-la en un procés de selecció de candidats que està fent aquesta formació a totes les comunitats.

El PP ha estat l'única formació de Balears que ha afirmat públicament que el fitxatge d'un jutge com a candidat suposa un qüestionament de la imparcialitat de la justícia i, de passada, ha deixat caure que el president del tribunal que ha de jutjar la infanta en el cas Nóos estava polititzat. De la resta, només una força ha llançat un retret a Podem. Ha estat MÉS, qui li ha recordat que ha prioritzat el fitxatge d'un jutge a les seves primàries.

“Sobta que Podem renunciï a les seves primàries per un candidat estrella, però és una qüestió interna”, ha dit el líder de MÉS, Biel Barceló. El dirigent ecosobiranista ha dit que a MÉS també varen tenir aquest debat sobre si havien de fitxar candidats estrella i ells optaren per fer primàries i respectar-les. Barceló ha recalcat que li semblava bé que la gent de qualsevol àmbit, també el judicial, es fiqui en política, però ha considerat que a MÉS no li preocupa allò que faci el PSOE o Podem perquè, si bé té votants d'aquests partits que els són pròxims, també té “un perfil de votant molt específic nostre”.

La resta de formacions no han qüestionat l'actuació de Podem. “Que cada partit fitxi qui vulgui”, ha defensat el president d'El Pi, Jaume Font. El socialista Andreu Alcover ha aplaudit que el fitxatge d'independents demostra que una activitat pública com la política genera interès i “com més n'hi hagi més es prestigia la política”, ha sentenciat.