PALMA

Podem Palma decideix aquesta setmana la fórmula per presentar-se a Cort

Més de 3.000 inscrits a la formació triaran fins diumenge entre l'agrupació d'electoral, el partit instrumental o renunciar-hi

Més de 3.000 inscrits a Podem Palma –probablement molts més després de l'increment del cens registrat per triar la direcció autonòmica– podran decidir aquesta setmana la fórmula que ha de fer servir aquesta formació per ser present a les eleccions municipals a Cort. Les votacions, també de manera telemàtica com ha fet fins ara Podem en els processos interns, s'obriran aquest dijous i es tancaran diumenge. L'endemà, el proper dilluns 2 de març, es donaran a conèixer els resultats d'un procés entre tres opcions: donar suport a una agrupació d'electors, a un partit instrumental o renunciar a fer-ho a cap candidatura.  

Aquestes són les tres opcions que quedaren definides per a la votació en l'assemblea presencial que va dur a terme Podem Palma el 14 de febrer passat. Una vegada que la formació que lidera Pablo Iglesias no es presenta a les eleccions municipals sota la seva marca, en aquella assemblea es comprovà que la majoria del consell ciutadà de Palma, la direcció que encapçala el secretari general Carlos Saura, és partidària de donar suport a una candidatura ciutadana que es configuri a partir de l'anomenat partit instrumental. També en la direcció autonòmica s'aposta preferentment per aquesta opció.

No hi ha gaire diferències pràctiques entre aquesta fórmula i la de l'agrupació d'electors. La principal és que aquesta darrera exigeix la recollida prèvia de 5.000 signatures que l'avalin –això en el cas de Palma, perquè es calcula en funció de la població del municipi–. El poc temps fins a les eleccions, just tres mesos, fa que els dirigents considerin més pràctica la configuració d'un candidatura entorn d'un nou partit instrumental, que només s'ha de registrar oficialment per començar a funcionar. És l'eina que Podem ha fet servir a Madrid, per exemple, juntament amb altres formacions.

Sense sigles i amb primàries

El secretari general de Podem Palma, Carlos Saura, remarca sobre les opcions que representaria donar suport a una candidatura que "en cap cas no es tractaria d'una unió de sigles, sinó una candidatura d'unitat popular i on hi hauria primàries per triar tota la llista per a les eleccions municipals". Saura descarta així l'establiment de quotes pels primers llocs d'una possible candidatura amb el suport de Podem.

Sobre les enquestes electorals que situen la seva formació com a decisiva en el futur consistori palmesà, com  la publicada per l'ARA Balears aquest diumenge i que situa Podem com a força decisiva amb una forquilla d'entre 5 i 6 regidors amb prop d'un 20% dels vots, Saura adverteix que precisament el fet que no es presentin amb la seva marca a les municipals pot ressentir-se en els resultats que es projecten. "Està clar que la intenció de vot és sobre la marca Podem, i amb una altra candidatura el resultat variaria", admet, encara que afegeix que "les enquestes continuen mostrant una tendència clara a favor d'un canvi important i a través d'unes determinades forces".

 

 

 

El + vist

El + comentat