TEMA DEL DIA
Portada 14/09/2015

Podem apuja el to i apunta la possibilitat d'una ruptura del Pacte

Jarabo denuncia marginació en els nomenaments, diu que arribaran fins al final per cessar Fernández Terrés i deixa clara l'oposició a la facultat de medicina

Q. Torres
3 min
Jarabo, amb Armengol i Barceló, el dia que es feu públic el preacord de governabilitat / ISAAC BUJ

PalmaNo fa ni tres mesos que el Govern va prendre possessió i Podem, la formació que li dóna suport sense formar-ne part, ja ha advertit públicament de la possibilitat d'una ruptura del Pacte si els altres dos socis integrats en l'Executiu (PSIB i MÉS) no rectifiquen la seva manera d'actuar, sobretot pel que fa a la política de nomenaments d'alts càrrecs. Així ho ha assegurat públicament el secretari general d'aquest partit, Alberto Jarabo, qui ha tornat a exigir el cessament del socialista Francisco Fernández Terrés com a gerent de l'organisme del Govern, SITIBSA, pel seu passat a l'àrea d'Urbanisme de Maó, on va estar "implicat en entramats de difícil explicació".

Jarabo ha advertit que s'ha de cessar Fernández Terrés perquè el seu "nomenament ha creat alarma social". I ha anunciat que el seu partit arribarà "fins a les darreres conseqüències" en aquesta qüestió perquè "pensam que si no tenim capacitat no només d'influir, sinó de participar plenament en els nomenaments i polítiques que es fan des del Govern, efectivament es podria produir una ruptura", però "esperem que no sigui així i que el PSOE pugui reaccionar a temps", ha assegurat el secretari general de la formació.

Quan encara no han passat els cent dies de gràcia i a pocs mesos de les generals, Podem apuja el to de les seves crítiques cap als socis de PSIB i MÉS i, per primera vegada, apunta obertament i en públic un possible trencament dels acords de govern. Ho fa arran de la política de nomenaments, després que els seus socis del PSIB no s'hagin ni immutat fins ara amb les crítiques llançades no només per la designació de Tarrés, sinó també de Joan Gual de Torrella com a president de l'Autoritat Portuària, un nomenament que la formació de Jarabo igualment critica, tot i que sense demanar-ne la destitució. Aquest dilluns ha recalcat que vigilarà la seva actuació i ha assenyalat que, de moment, ja han començat a veure decisions que demostren el "perill" de l'aposta del PSIB per l'expresident de la Cambra de Comerç.

Però la crítica de Jarabo no s'ha limitat només a la polèmica per les designacions de Tarrés o Gual de Torrella, persones que situa en el passat i que no considera idònies en un "govern de canvi". També al·lega altres sensacions respecte dels socis. "Tenim la sensació com si des del Govern es consideràs que no existim o com si la nostra presència ha de ser menystinguda", malgrat que "hem de ser escoltats", ha dit. I ha insistit que Podem no vol decidir els nomenaments, sinó només que es facin "de manera digna", amb "transparència" i que "tinguin perfils idonis i sense dubtes respecte dels seus vincles en el passat".

"A vegades tenim molts dubtes que aquesta confiança que posàrem per apostar per aquest Govern realment sigui tan eficaç com la gent ha votat", ha afegit. "Pensam que hem de ser ara més exigents, havíem donat un temps de cent dies per convèncer-nos que podem confiar-hi i no s'està complint", ha recalcat. Jarabo ha lamentat que el PSIB s'hagi posat "a la defensiva" en el cas de Terrés i ha avisat que això "genera més desconfiança" de la que inicialment ja tenia Podem, que dubta que "la nova manera de fer política sigui real". Amb tot, ha reconegut que els darrers dies s'ha produït un cert canvi i es fa més partícip Podem de les decisions que es prenen pel que fa als nomenaments.

En contra de la facultat de medicina

El secretari general de Podem ha aprofitat també per deixar clar que el seu partit s'oposa a la implantació de la facultat de medicina, que la presidenta Francina Armengol ha anunciat per al proper curs. "Hi ha prioritats més urgents" i "és una despesa totalment innecessària", ha defensat Jarabo, qui ha recordat que en els acords de governabilitat no hi ha cap compromís amb la facultat de medicina, ha afirmat que el seu partit dubta "molt" que la implantació d'aquests estudis universitaris tingui beneficis per a Balears i ha plantejat com a alternativa que es bequi els estudiants de medicina de les Illes perquè puguin accedir a facultats amb professorat de més nivell que el d'aquí.

Des del PSIB s'ha optat per defensar que la implantació de Medicina només tindria un cost de 300.000 euros l'any vinent, perquè el curs comença a l'octubre, i per advertir que no totes les decisions que pren el Govern figuren en el pacte de governabilitat. Així ho ha dit el diputat Vicenç Thomàs, qui a més ha advertit que amb nomenaments com el de Fernández Terrés "el Govern té la darrera paraula". El socialista ha recordat que s'han donat explicacions en la comissió de seguiment del Pacte, però si Podem no hi està d'acord, és lliure de prendre les decisions que cregui al Parlament.

stats