CONDICIONS LABORALS

Podem i els hotelers s'enfronten per la "precarietat" dels empleats d'hoteleria

Camargo denuncia “explotació”, irregularitats i fraus amb hores que no es paguen com toca, i Benito respon que ells “vecien” els seus empleats

Podem i la Federació Hotelera de Mallorca s'han enfrontat aquest dimecres públicament per la precarietat laboral que, segons la formació, pateixen els treballadors del món de l'hoteleria, una situació que els hotelers han negat de manera rotunda. L'enfrontament s'ha produït just abans d'iniciar-se la reunió entre la presidenta de la Federació Hotelera, Imma Benito, i membres del grup parlamentari de Podem, entre ells els seus dirigents Laura Camargo i Alberto Jarabo.

Just abans d'iniciar-se la reunió, que s'emmarcava en la ronda de contactes de la federació amb els grups parlamentaris, la portaveu de Podem, Laura Camargo, ha advertit que hi ha una situació que afecta molt més que l'ecotaxa, “la precarietat dels treballadors de l'hoteleria”. Camargo ha insistit que es produeix una "explotació laboral” i una “situació fraudulenta i precària". I ha afegit que nou de cada deu contractes en el sector de l'hoteleria són temporals i presenten irregularitats perquè hi ha “un frau d'hores”, una diferència entre les hores contractades i les treballades que, a més, “no es paguen al preu que toca”.

“Les coses han canviat”, ha advertit la dirigent de Podem. “Les lleis ja no seran dictades pels grans lobbys hotelers”, ha afegit. “Ara les coses es faran d'una altra manera i es tindran en compte les necessitats dels treballadors i treballadores del sector”, ha sentenciat Camargo, qui ha desitjat que la situació millori com més aviat millor. "Aquest any batem un rècord de turistes, però una vegada més, també batem el rècord de precarietat laboral", ha apuntat. I ha justificat que la reivindicació de millora de la situació laboral dels empleats d'hoteleria la fan pel compromís que tenen amb aquests treballadors i independentment d'allò que puguin dir els sindicats majoritaris.

Les crítiques de Podem per la situació laboral dels treballadors del sector hoteler han estat negades de ple per la presidenta de la Federació Hotelera, Imma Benito, que ha defensat que ni les estadístiques oficials de contractació ni les inspeccions de treball reflecteixen aquesta denúncia. Segons la dirigent de l'associació hotelera, les estadístiques mostren que en el sector de l'allotjament no es destrueix ocupació i que es fa un compliment estricte dels convenis laborals signats. En aquest sentit, ha advertit que els sindicats no han expressat cap queixa similar. I ha recalcat que les crítiques de Podem no es corresponen amb la realitat. “Em sorprèn moltíssim perquè no és veritat”, ha sentenciat Imma Benito, qui ha defensat que els hoteleres “vecien” als seus treballadors i ells els corresponen.

La de Podem amb la Federació Hotelera ha estat una reunió atípica, perquè Benito s'ha vist amb tots els grups parlamentaris sense convocar els mitjans i, en aquest cas, ha estat Podem qui els ha citat abans de la reunió. Després s'ha entès tot. Fins a reunir-se amb Podem, la Federació Hotelera era qui plantejava als grups les seves propostes i els deixava caure que no era moment d'aplicar ecotaxes ni d'incrementar imposts, sinó d'afavorir la reinversió, al mateix temps que s'oferia per fer un front comú per reivindicar un major finançament. Però Podem ha volgut marcar el pas i la seva portaveu parlamentària, Laura Camargo, ha deixat clar abans de començar que ells feien el guió i que no tocava parlar d'ecotaxa, sinó de la necessitat de millorar la situació laboral dels empleats de l'hoteleria.