PROCÈS INTERN

La presidenta del Parlament no rebrà sanció per trencar la disciplina de vot

Podem diu que es va equivocar, tot i que ella va reconèixer que no

Podem no sancionarà la presidenta del Parlament, Xelo Huertas, per trencar la disciplina de vot en el ple de dimarts. Huertas, en lloc de votar en contra d'un punt d'una iniciativa d'El Pi sobre IB3 com va fer el seu grup, se'n va abstenir. A membres del seu grup els va comunicar que havia estat un error, però abans havia reconegut que ho havia fet expressament per demostrar la “neutralitat” que se li exigeix com a presidenta, l'argument que li plantejaren membres de la resta de grups perquè retiràs la pregunta a la presidenta Francina Armengol.

Tant el secretari general de Podem a les Illes, Alberto Jarabo, com la portaveu parlamentària, Laura Camargo, es mostraren partidaris de no sancionar Huertas per la seva actuació. “No veig motius de sanció”, ha apuntat Jarabo. “Ningú no ha plantejat la idea de sancionar o reprendre la presidenta”, ha afegit Camargo. “Jo diria que no tindrà conseqüències”, però els òrgans pertinents “hi hauran de dir la seva”, apuntà la dirigent del Podem. El grup parlamentari valorarà la situació aquest dijous i, fins i tot, una comissió mixta formada per membres de la direcció i del grup parlamentari també podria actuar.

Tot i que s'haurà de revisar si el reglament de Podem preveu sancions per quan es trenca la disciplina de partit, Jarabo ja ha avançat que la seva formació és més “flexible” en aquest sentit que les tradicionals i tant ell com Camargo han tret importància a la indisciplina de Huertas. “Cal destensar un poc” i “valorarem la situació sense apujar el to”, ha apuntat la portaveu, qui també ha assegurat que Huertas va dir als seus companys de grup que havia votat diferent per error. Amb tot, després de la votació, la mateixa presidenta havia confessat que ho havia fet expressament.

Tant Camargo com Jarabo també van voler treure importància a la discrepància mostrada entre el segon i la presidenta del Parlament arran de la polèmica pregunta. Jarabo va matisar que només havia mostrat dubtes sobre si la pregunta era la més adient i Camargo va evitar posicionar-se amb un o amb l'altre i va dir que estava amb el Consell Ciutadà, que va avalar de manera unànime la intenció de Huertas de fer una pregunta a Armengol.