Política 18/02/2016

La Comunitat de Madrid va utilitzar dues empreses públiques per fer pagaments a la trama Púnica

Les societats Canal d'Isabel II i l'Agència Informàtica ICM pagaven, suposadament, campanyes de millora de la imatge del popular Ignacio González

Ara
3 min
Ignacio González, fins ara secretari general del PP de Madrid, va presentar la dimissió fa un mes.

BarcelonaEl govern de la Comunitat de Madrid durant l'etapa del popular Ignacio González (2012-2015) va fer servir suposadament dues empreses públiques, el Canal d'Isabel II i l'Agència Informàtica ICM, per pagar campanyes de millora de la imatge de González i dels seus col·laboradors. Així ho revela la part del sumari de la trama Púnica sobre la qual s'ha aixecat el secret de sumari.

La informació la va revelar Adrián de Pedro, el germà de l'expert en xarxes socials contractat pel govern de la Comunitat. Segons va dir, treballava com a coordinador de les empreses Eco i Madiva, propietats del seu germà Alejandro, que rebien una “facturació fictícia” pels treballs de millora de la reputació on-line de González que procedia del Canal d'Isabel II.

El jutge va posar el focus sobre aquesta empresa pública davant dels indicis que, des de la Comunitat, s'utilitzaven les arques de l'organisme per finançar el PP regional i perquè De Pedro cobrés pels seus serveis per millorar la imatge de González.

El febrer passat va declarar com a testimoni una empleada de De Pedro, Guadalupe Caballero, que va explicar que De Pedro li va demanat que anotés a compte de la Comunitat de Madrid que s'havien abonat 14.000 euros i que li van indicar que el deute el pagaria el Canal Isabel II.

Per la seva banda, en la seva declaració com a imputat, l'exconseller delegat de l'Agència Informàtica ICM José Martínez Nicolás, va reconèixer que Salvador Victoria li havia utilitzat com a "missatger" per sol·licitar pagaments a altres empreses i que a De Pedro li havia de pagar Indra 10.000 euros, 20.000 a Miguel Ángel de la Fuente i 90.000 a un anomenat Juanjo.

Productes de luxe de la trama

La col·lecció d'objectes requisats per la Guàrdia Civil amb motiu de l'operació Púnica inclou nombrosos productes de luxe, que van des de les plomes de sèrie limitada Montblanc, que l'empresari David Marjaliza col·leccionava i regalava, a quadres i rellotges de luxe, algun d'ells comprat en paradisos fiscals.

Segons la documentació de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil que consta en el sumari, el presumpte cap de la trama Francisco Granados tenia una col·lecció de plomes de la marca de luxe per regalar.

La relació Granados-Marjaliza

La relació de l'empresari David Marjaliza i l'exsecretari general del PP de Madrid Francisco Granados va començar a deteriorar-se el 2010 arran de la venda d'un xalet a Marbella, fins al punt que el seu soci li va dir: "Ja veurem qui estarà al teu costat quan caiguis en el càrrec".

Així consta en els correus electrònics de l'ordinador de Granados examinats per la Guàrdia Civil i que figuren al sumari de la Púnica fet públic aquest dijous.

La policia investiga la "cadena de favors i avantatges" per part de Marjaliza cap el seu soci a Púnica, Francisco Granados, i el seu successor com a alcalde de Valdemoro, José Miguel Moreno.

Comptes de Suïssa

Granados i el seu soci David Marjaliza, i les seves dones també com a titulars, comptaven amb 19 comptes bancaris milionaris a Suïssa, algunes a nom de societats controlades per ells.

Granados i la seva esposa, Neus Alarcón, van obrir un compte a l'entitat BNP Paribas de Suïssa amb fons procedents d'un altre banc i en la qual entre 2000 i 2006 van anar fent ingressos per import de 1,5 milions d'euros.

Segons el sumari, el compte va ser cancel·lat el 2007, però van transferir els fons, per import de 1,7 milions d'euros, a un altre compte obert a Suïssa a nom de la societat DROZ & CO, de la qual el beneficiari era Marjaliza.

Maletes amb diners

Els sogres de Granados, guardaven en un maletí, tancat "amb cadenats" i "ocult" per diversos llibres en un altell, prop d'un milió de euros, dividits entre 1.630 bitllets de cinc-cents i altres centenars per valor de dos-cents i cent euros.

Es va descobrir en l'escorcoll del seu domicili de Valdemoro, el 18 de desembre de 2015 amb la presència de Juan Alarcón i Catalina Castellanos, que es troben imputats per presumpte blanqueig i col·laboració en l'ocultació dels diners.

stats