Balears 05/03/2015

El PSIB apunta a una “alteració” política de l’adjudicació de Son Espases i MÉS parla de “delinqüència organitzada”

Diéguez diu que la “darrera mentida” sobre l’hospital són les conclusions del PP i alerta de “l’escola Rodríguez: abans que t’acusin, crea un embolic”

Q. Torres
3 min
Diéguez durant la roda de premsa que ha ofert.

PalmaLes conclusions de l’oposició sobre la comissió d’investigació de Son Espases disten molt de les que presenta el PP. El PSIB considera que s’ha evidenciat que la selecció del solar estava predeterminada i que el procés d’adjudicació de l’hospital es va “alterar” per decisió política. MÉS fa una passa més i entén que hi ha suficients indicis per parlar de “delinqüència organitzada” durant el Govern de Jaume Matas (PP).

El portaveu dels socialistes, Antoni Diéguez, ha lamentat els problemes de la comissió per anar al bessó de la qüestió perquè, com ell temia, els tres principals responsables polítics de l’adjudicació de l’hospital, l’expresident Jaume Matas, l’exconsellera de Salut Aina Castillo i l’exdirector de l’IB-Salut Sergio Beltrán, es van negar a declarar al Parlament.

Però sí que ha reconegut que la comissió ha servit per posar de manifest que es va produir un canvi en l’adjudicatari de l’hospital per una interferència política, referint-se a la carta enviada per Castillo a la mesa de contractació, que desencadena un canvi radical en el procés i ja no s’adjudica l’hospital a OHL, com inicialment es preveia, sinó a Dragados. També ha reconegut que hi ha hagut “seqüeles”, com la investigació judicial d’un suposat finançament irregular del PP balear arran de la compareixença de l’extresorer del PP espanyol Luis Bárcenas. I ha reconegut que el presumpte pagament de comissions en l’adjudicació de Son Espases no s’ha conegut en el marc de la comissió, sinó per la declaració de l’extinent de batle de Palma Javier Rodrigo de Santos (PP) en seu judicial.

Diéguez també ha advertit que no cal que les conclusions de la comissió d’investigació s’enviïn a Fiscalia perquè està tot al jutjat i ha considerat “infantil” i “una maniobra evasiva un poc patètica” la intenció del PP de denunciar actuacions de l’etapa del Pacte, com les relacionades amb el pont de Son Espases. “És l’escola Rodríguez: abans que t’acusin, crea un embolic, perquè així es despistaran”, ha apuntat en referència al president del PP de Palma, José María Rodríguez. Diéguez ha sentenciat que “la darrera mentida de Son Espases seran les conclusions que aprovarà el PP”.

La portaveu de MÉS, Fina Santiago, ha denunciat també que tant el procés de selecció del solar com l’adjudicació de l’hospital es dissenyaren perquè les decisions no fossin tècniques sinó polítiques. Ha apuntat a possibles delictes de tràfic d’influències i informació privilegiada. Ha advertit que la comissió ha mostrat la connivència entre polítics i empresaris en diversos casos concrets, com el de les donacions per a la seu del PP. Santiago s’ha mostrat partidària d’enviar a la Fiscalia les compareixences en les quals es verbalitzen els presumptes delictes o es fan connexions que mereixen ser investigades. I ha deixat clar que si el PP no ho fa a través del Parlament, ho faran ells com a grup parlamentari.

MÉS aprofita també les conclusions per plantejar una modificació de la legislació que impedeixi una majoria de polítics en les meses de contractació, com es va produir en el cas de Son Espases, i on es determini que els funcionaris siguin de carrera i no empleats públics de lliure designació, com també es produí. A més, demanen que les meses es gravin i que els seus membres justifiquin el seu vot. Plantegen una modificació de la legislació ambiental perquè obres com el pont de Son Espases hagin de requerir un informe d’impacte ambiental que ara no cal. Posen sobre la taula una modificació de la Llei d’incompatibilitats perquè un gerent d’una concessionària pública, com la de Son Espases, també l’hagi de complir. I, finalment, proposen reforçar els mecanismes perquè els càrrecs públics hagin de donar compte dels seus increments patrimonials.

L’objectiu, ha advertit Santiago, és evitar que es repeteixi un cas com el de Son Espases que, segons ella, “és un cas on la corrupció política s’ha vist de manera més patent”, gràcies a la comissió d’investigació que ells varen reclamar abans que ningú. Santiago també ha considerat que hi ha “suficients indicis per parlar de delinqüència organitzada” del PP balear en l’etapa de Jaume Matas i ha afegit que, dels 16 paràmetres que defineixen una delinqüència organitzada, l’únic que no s’ha pogut demostrar és “l’operativitat internacional”.

stats