REACCIONS A LA CONFESSIÓ D'AREAL

Vidal demana disculpes per la corrupció i el PSOE apunta a Rajoy

"Des que jo hi som, això no passa", afirma l'actual president del PP balear després de la condemna a Areal per delicte electoral

El president del PP balear, Miquel Vidal, ha recalcat avui que "condemna tot tipus de corrupció", després que l'exgerent del partit i cunyat de l'expresident Jaume Matas, Fernando Areal, hagi estat condemnat aquest dijous per delicte electoral, ja que ha reconegut que el PP va pagar en negre part de la campanya de 2007.

"Sap greu, aquest tipus de comportament de persones que han ocupat càrrecs de responsabilitat en el partit", ha apuntat Vidal, qui també ha demanat "disculpes" i ha defensat que aquest no és el tarannà del seu partit, sinó de persones que varen tenir responsabilitats en el PP.

"Des que jo hi som, no ha passat res d'això", ha al·legat, referint-se als anys que ha estat secretari general de la formació, un càrrec que va abandonar aquest estiu per passar a ser-ne el president fins al proper congrés autonòmic, que es farà l'any vinent.

PSOE

D'altra banda, el portaveu d'Hisenda del grup parlamentari socialista, Pedro Saura, ha aprofitat la confessió d'Areal per animar el president del govern i del PP, Mariano Rajoy, que reconegui que "tot era cert" i que el PP fa més de 20 anys finançant-se de manera il·legal.

El diputat socialista exigeix a Rajoy i a la cúpula popular que deixin d'amagar-se i assumeixin responsabilitats pel "dopatge" electoral amb el qual s'han presentat a les eleccions des de l'any 1990.

Saura considera que la confessió de l'extresorer a Balears confirma una vegada més que el PP tenia comptes en B a la seu central i en moltes de les seus autonòmiques.

"La comptabilitat en negre la portava Bárcenas, però era del PP", ha afegit el parlamentari socialista, qui ha recordat que en el sumari de la Gürtel s'investiga l'ús de diner negre a la seu de Génova i també a València, Galícia, País Basc, Castella-la Manxa i la Rioja, a més de Balears.

En la mateixa línia, la portaveu dels socialistes al Parlament balear, Pilar Costa, ha recordat que fa temps "vam demanar al PP que fes una investigació interna i ha estat la Justícia qui ha posat llum" a uns fets que afecten un "partit en descomposició".

Costa assegura que mentre el PP no trenqui amb el seu passat immediat de finançament il·legal estarà "perseguit per l'ombra de la corrupció".

La socialista ha mostrat la "més ferma repulsa i condemna" per aquesta condemna per delicte electoral, que suposa "un reconeixement explícit de finançament il·legal del Partit Popular a Balears" i ha demanat als populars que surtin "a donar la cara i a demanar perdó a la ciutadania".

Costa ha explicat que "no estam parlant de la prehistòria del PP, sinó de la història més recent", i els populars "no han mostrat cap intenció de trencar amb aquest passat immediat des del moment en què van abandonar el ple del Parlament de les Illes Balears fa només dos dies evitant pronunciar-se sobre la derogació de la Llei de símbols que va fer Bauzá".

MÉS

El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, David Abril, ha manifestat que la confessió d'Areal "apunta clarament al finançament il·legal del Partit Popular". Segons Abril, "és un fet molt greu que el partit que més anys ha governat aquesta terra manegi altes sumes de doblers en negre, d'origen desconegut, que han alimentat resultats electorals que no haurien estat els que van ser". "Per això esperam de l'actual PP balear dos gestos: que demanin perdó i que tornin els doblers", ha afegit Abril.

Podem

El líder de Podem a Balears, Alberto Jarabo, es va congratular que "finalment" el PP hagi estat "jutjat i condemnat", ja que "fins ara només s'havia condemnat Unió Democràtica de Catalunya i el PSOE", tot i que resulta que els populars "s'han finançat de manera dubtosa durant molt de temps".