SESSIÓ DE CONTROL

La presidenta del Parlament té fins al ple d'aquest dimarts per evitar el cos a cos amb Armengol

De moment, manté la pregunta registrada a la cap de l'Executiu, tot i que els socis esperen que la retiri

La presidenta del Parlament, Xelo Huertas (Podem), manté de moment la pregunta que ha registrat a la presidenta del Govern, Francina Armengol (PSIB). Si ho volgués, però, podria retirar-la en el moment que li toqui formular-la en el ple d'aquest dimarts al Parlament. Aquest dilluns Huertas continuava reflexionant si l'havia de formular o no, segons va dir en una cadena de ràdio el secretari general del seu partit, Alberto Jarabo. Els seus socis del Pacte esperen que la retiri.

Si finalment opta per mantenir la pregunta, serà la primera vegada que en un ple del Parlament mantinguin un cos a cos la primera autoritat de la Cambra i la primera autoritat del Govern. La situació és insòlita perquè mai abans la presidenta del Parlament havia participat en una sessió de control al Govern i sempre se n'havia mantingut al marge. Precisament per evitar que Huertas exposi la figura de la presidència del Parlament, a la qual s'atribueix un paper d'àrbitre i se li exigeix un elevat grau d'independència, representants de diversos grups han qüestionat en públic les intencions de Huertas i, fins i tot, el Govern li va demanar que es replantejàs la decisió que manifestà dimecres passat quan registrà la pregunta a Armengol.

També el secretari general del seu partit, Alberto Jarabo, ha manifestat en públic que no hauria de participar en un cos a cos amb Armengol i hauria de delegar la pregunta a un altre diputat del seu grup. Amb tot, Huertas només s'ha compromès a reflexionar sobre aquest punt, però en cap moment no ha dit que retiraria la pregunta, cosa que pot fer fins al moment de formular-la. En els darrers dies, la presidenta de la Cambra no l'ha retirada, entre altres coses, perquè el registre del Parlament no ha estat operatiu durant el cap de setmana ni tampoc aquest dilluns, que era festiu.

Tot i que no ha passat mai, el reglament del Parlament no prohibeix a la seva presidenta fer una pregunta al Govern en la sessió de control. La petició que ha registrat Huertas va dirigida a Armengol i li demana què farà el Govern per restituir els drets retallats pel PP als treballadors públics. Si l'arriba a formular, seria la primera vegada que es veu un 'cos a cos' parlamentari entre la segona autoritat de la Comunitat i la primera.