TEMA DEL DIA

Podem deixa que el Govern aprovi el pressupost per després canviar-lo

La formació torna a crispar els socis perquè no tanca res i es reserva per al Parlament, on s'han d'aprovar els comptes després de les generals

Podem no negociarà ara els pressuposts amb el Govern. No ho farà, almenys, fins que l'Executiu els aprovi i els registri al Parlament, divendres de la setmana que ve. Deixarà que el Consell de Govern aprovi uns comptes i que es vegi clarament quina és la seva aportació durant la tramitació parlamentària, on qualsevol modificació s'haurà de fer via esmenes. La posició de Podem, que respon a una decisió del seu Consell Ciutadà Autonòmic, afegeix més tensió en les relacions entre els socis perquè els genera més incerteses. Unes incerteses que encara s'incrementen més després que s'hagi decidit, a petició del Govern, que el debat d'aprovació dels pressuposts no es faci fins després de les eleccions generals, del 21 al 23 de desembre.

El Consell Ciutadà Autonòmic de Podem va decidir que la formació no tingui un paper actiu en les negociacions dels pressuposts autonòmics i només participi com a oient en les rondes que s'han començat a fer per conselleries. S'evidenciarà així que el pressupost que aprovi el Govern la setmana que ve no és el de Podem, que se l'haurà de fer ser durant la tramitació parlamentària. La posició de Podem no només ha sorprès els seus socis, sinó que els ha molestat a ells encara més. Tant PSIB com MÉS pretenien tancar ara els pressuposts al màxim i deixar només algun serrell per a la tramitació parlamentària que es pogués resoldre via esmenes. Ara temen que hagin de deixar massa fronts oberts i que Podem presenti una multitud d'esmenes que visualitzin encara més les diferències entre els socis.

Les incerteses encara s'incrementen més després que aquest dimecres s'hagi decidit que els pressuposts autonòmics de 2016 no s'aprovaran fins després de les eleccions generals. El debat de pressuposts s'iniciarà l'endemà de les eleccions, dia 21, i es calcula que podria durar dos dies i mig, fins al 23. El calendari s'ha fixat a petició del Govern perquè la setmana anterior a les eleccions es rebaixi l'activitat parlamentària i els diputats puguin participar en la campanya. Els socis de Podem no temen que els resultats electorals puguin afectar la votació dels pressuposts.

La decisió de Podem, de no participar ara activament en la negociació dels pressuposts, obligarà aquest grup a presentar esmenes durant la tramitació parlamentària del projecte si vol modificar els comptes públics. Les esmenes no necessàriament s'han de discutir totes en el ple de la setmana de Nadal, també es poden anar incorporant durant la tramitació del projecte en comissió. Normalment només es deixen per al ple les que tenen un valor més significatiu.

La portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, ha confirmat aquest dimecres el mandat del Consell Ciutadà Autonòmic i ha apuntat que el seu grup hagués preferit que els pressuposts s'haguessin aprovat abans de les eleccions. Camargo ha evitat valorar una de les primeres assignacions pressupostàries que s'han conegut, la d'IB3, que perdrà quatre milions d'euros l'any vinent amb relació a enguany. La diputada ha apuntat que el seu grup està en contra de les retallades, però ha apuntat que no valoraran la d'IB3 fins a veure el conjunt dels comptes públics i a què es destinen els doblers que no van a IB3. El portaveu de MÉS per Menorca, Nel Martí, ha estat l'únic diputat que s'ha referit al pressupost d'IB3 per defensar que la reducció es fa a “contracor”, però obligada per la necessitat de fixar prioritats socials. Amb tot, Martí ha avançat que la intenció és que la retallada no afecti l'activitat d'IB3 i que es pugui millorar el pressupost durant l'exercici.

El + vist

El + comentat