PRESSUPOSTS

El Govern just destinarà 30.000 euros a la llei de fosses el 2016

La consellera Camps avisa que la rebaixa al pressupost d'IB3 no és “una declaració d'intencions”

La Conselleria de Participació, Transparència i Cultura just preveu destinar l'any vinent 30.000 euros d'un pressupost de 75,2 milions a la llei de fosses, que encara ha d'aprovar el Parlament. Així ho ha avançat la consellera Esperança Camps en la compareixença que ha fet aquest dijous al Parlament per exposar el seu pressupost.

"Manifestam la nostra voluntat programàtica d'investigar, localitzar i sepultar dignament les despulles de persones enterrades a les fosses comunes de les Illes Balears, per mitjà de la llei de fosses, tasca a la qual es destinarem 30.000 euros", ha dit Camps, qui també ha apuntat que es dedicaran 15.000 euros més a "recordar i homenatjar les víctimes de la guerra, la injustícia i l'opressió, a partir d'un estudi acadèmic i rigorós, per mitjà de l'aprovació de la llei de memòria històrica".

En més d'una hora d'exposició, Camps ha detallat no només les grans xifres de la seva Conselleria, que és nova, sinó que ha anat partida per partida. El pressupost per a Esports serà de 19,5 milions; el de Cultura serà de 16,4 milions; el de Política Lingüística, de 2,8 milions; el de Joventut, de 2,7 milions; i el de Participació i Transparència, d'1,4 milions. La consellera ha passat de puntetes pel pressupost d'IB3, dotat amb 28,6 milions (més un milió més d'ingressos propis), una xifra que suposa una reducció de quatre milions respecte de l'actual.

Camps ha evitat entrar en el detall dels comptes d'IB3 perquè aquest divendres ho farà, també en una compareixença al Parlament, el director general en funcions de l'ens, Pep Codony. Amb tot, la consellera ha volgut deixar clar que la reducció del pressupost de l'ens "no és una declaració d'intencions", sinó "un fet circumstancial", que ha justificat com una contribució "solidària" per atendre la sanitat i l'educació amb més recursos. "De cap manera el Govern aspira a tenir una televisió pública amb aquest pressupost", ha dit la responsable, que ha reconegut que la situació "provoca incertesa" en els treballadors i les productores.

La consellera ha considerat una "necessitat vital" per a IB3 l'elecció d'un nou director general i d'una nova cúpula directiva, perquè entén com una "necessitat" apartar la ràdio i televisió autonòmiques del debat polític. Ha criticat que els tràmits parlamentaris s'hagin allargat massa i han provocat una situació d'interinatge i de pressió "desagradable" que "no hauria de continuar ni un minut més". La titular de Transparència ha defensat un canvi de model a IB3 i que sigui tractat com un mitjà de comunicació i "no com un instrument polític en mans del govern de torn".

Camps ha reivindicat que, malgrat les limitacions pel mal finançament de Balears, amb el pressupost per a 2016 el Govern treballarà per fer una administració més participativa i transparent, "on la corrupció sigui una pràctica impossible". En aquest àmbit, ha anunciat la creació d'un portal de participació ciutadana que permeti la interacció electrònica entre Govern i ciutadania o l'aplicació de la carpeta documental ciutadana i del sistema corporatiu de digitalització de documents en paper.

També ha defensat el pressupost de Cultura per tornar-la a col·locar en el nivell d'excel·lència que mereix i perquè aquesta sigui un dret de la ciutadania. I ha destacat el paper de l'Institut d'Estudis Baleàrics, que estarà dotat amb 3,5 milions, que s'haurà de refundar i que es vol convertir en motor, un pic s'eixugui el dèficit que arrossega. De l'IEB, ha destacat la modificació de les bases de les subvencions i els 800.000 euros de què disposarà per a cursos de català. En l'àmbit cultural, el Govern disposarà de 100.000 euros per a commemoracions, la major part dels quals aniran a l'Any Ramon Llull. Precisament l'entrada a l'Institut Ramon Llull no es farà completament, sinó cas per cas, signant convenis puntuals, i "sense assumir les enormes despeses que representaven en legislatures anteriors". S'hi destinaran 200.000 euros.

La Direcció General de Política Lingüística disposarà de 2,8 milions d'euros, després que el Govern anterior del PP eliminàs aquesta àrea i "legislàs en contra de la llengua pròpia", ha recordat Camps, qui ha advertit que l'Executiu actual té "la voluntat i el mandat" de revertir aquesta situació. La consellera ha assegurat també que "els ciutadans de les Illes Balears s'han sentit discriminats perquè els seus drets com a poble, i com a catalanoparlants, no només no s'han respectat, sinó que s'han menystingut. Notam el seu alè i sabem que de nosaltres esperen que retornem la dignitat a una llengua que ha patit, en la darrera legislatura, els embats més durs des de la dictadura".

Dels 2,8 milions, gairebé dos milions seran per impulsar la normalització lingüística i, sobretot, fomentar l'ús de la llengua pròpia, que ha davallat. A banda dels 800.000 euros que l'IEB destinarà a cursos de català i de moltes altres accions, es recuperarà un centre d'autoaprenentatge al centre de Palma (50.000 euros) i es crearà un punt d'atenció de defensa dels drets lingüístics (10.000 euros). Finalment, Camps ha destacat que amb els pressuposts del seu departament el Govern demostra que creu en els joves i que vol que els esportistes de les Illes destaquin, però també que la seva excel·lència vagi acompanyada de formació en valors.

El + vist

El + comentat