TENSIONS INTERNES

El vet de MÉS a Lladó deixa Esquerra amb un peu fora de la coalició

Barceló crida el partit a quedar sense el seu líder d'interlocutor, però els independentistes mantenen les insinuacions de frau i racisme en les primàries i veuen una estratègia dels socis per provocar-los una escissió com la d'Esquerra Unida

La petició del líder de MÉS, Biel Barceló, al president d'Esquerra a Mallorca, Joan Lladó, perquè "faci una passa" enrere i deixi de ser el representant del seu partit a la coalició situa la formació independentista amb un peu fora de MÉS. Tot i que Barceló ha insistit aquest dimecres a deixar clar que MÉS vol Esquerra però no pot amb Lladó, el vet al líder pot acabar provocant la sortida del partit sencer. La intenció de MÉS és que Esquerra triï entre Lladó o MÉS i, malgrat que hi pot haver veus internes que optin per la coalició, l'envit pot provocar una cohesió interna dins Esquerra a favor del seu líder i pot comportar que, per voluntat pròpia o aliena, la formació acabi fora de MÉS.

L'exigència de Barceló a Lladó, que té el suport de la direcció de MÉS, provocarà, almenys en el curt termini, una reacció de la direcció d'Esquerra de suport al seu líder. Lladó, que no s'ha fet enrere de les insinuacions de frau en les primàries i de racisme que han fet vessar el tassó, ha convocat per divendres una executiva del seu partit, que servirà per fer-li costat perquè les veus crítiques en aquest òrgan són poques. La direcció compara la seva situació amb la que va viure Esquerra Unida fa uns anys i interpreta que hi ha una estratègia del PSM i IniciativaVerds per provocar-los una escissió interna. Aquest missatge i el fet que la petició de Barceló s'assumeixi com una ingerència fan previsible un aval de la direcció d'Esquerra a Lladó. L'executiva dels republicans no decidirà sortir de la coalició. I això obligarà MÉS a prendre una decisió que superi el bloqueig. Malgrat que la intenció de la direcció de MÉS és que Esquerra continuï a la coalició sense que Lladó en sigui el representant, una passa més en un torcebraç intern pot acabar provocant que la sortida de Lladó arrossegui la seva formació.

El manteniment del torcebraç per part de Lladó fa pensar als seus socis que el president d'Esquerra cerca ser expulsat de MÉS per aparèixer com una víctima i reforçar-se internament. MÉS no ha convocat cap altre òrgan de direcció després de l'executiva de dimarts. Espera la reacció d'Esquerra a la petició que ha fet perquè Lladó deixi de ser-ne l'interlocutor. Però el procés iniciat dimarts no té marxa enrere. O surt Lladó o haurà de sortir Esquerra. Els dirigents del PSM i IniciativaVerds esperen que hi hagi militants d'Esquerra que optin per no sortir de la coalició i confien en les complicitats que s'han generat en alguns municipis, en les possibilitats que els permetria l'acord i que la direcció d'Esquerra a Barcelona hi "posi seny". Els líders de la coalició no volen, a més, que la situació actual s'eternitzi. La solució ha de ser ràpida. I no es descarta que sigui la setmana vinent que MÉS pugui convocar una assemblea per prendre una decisió definitiva.

De moment, ni la direcció de MÉS ni la d'Esquerra no han fet aquest dimecres cap passa enrere en els seus posicionaments i acusacions mútues. La direcció de MÉS considera que Lladó s'ha excedit a l'hora de qüestionar el procés de primàries, amb insinuacions de frau i d'actuacions racistes en les declaracions públiques que ha fet. I insisteix a demanar al president d'Esquerra que rectifiqui les "falsedats" que ha dit i que deixi de representar el seu partit en la coalició. "La meva confiança cap a Lladó s'ha perdut totalment", hi ha insistit Biel Barceló, qui considera que Lladó qüestiona el procés perquè no li ha agradat el resultat en el qual l'han situat els votants, l'onzè a la candidatura al Parlament, sense opcions de sortir elegit. Segons la direcció de MÉS, Lladó amb les seves acusacions ha intentat espenyar unes primàries que han provocat una important mobilització en un procés innovador.

La direcció d'Esquerra acusa el PSM i IniciativaVerds d'aliar-se amb un sector crític del seu partit "fabricat pel PSM" per excloure Esquerra de les candidatures en les primàries de dissabte, on ni Lladó ni cap altre membre de la seva formació afí a ell no va aconseguir llocs de sortida. "No ha estat un procés de vot lliure", assegura la direcció d'Esquerra. No només qüestionen el procés, sinó que fins i tot posen en dubte el recompte de vots. També es critiquen les dificultats que, segons ells, han tingut els immigrants per votar en les primàries o els comentaris que s'han fet qüestionant la participació de prop de 200 senegalesos en el procés. Precisament aquest dimecres l'activista Madiop Diagne, que es va presentar a les primàries de Palma, ha comparegut a la seu d'Esquerra per defensar la participació dels senegalesos en les primàries i denunciar comportaments "racistes i xenòfobs" de companys de MÉS que han qüestionat aquest vot.

La direcció d'Esquerra, però, no només critica els seus socis en el procés de primàries, sinó que veu una estratègia d'aquests en contra del seu líder des del "darrer any i mig". Comparen la situació amb la que es va viure fa uns anys a Esquerra Unida, on, segons aquesta interpretació, el PSM va propiciar una escissió interna que va provocar l'aparició d'IniciativaVerds, amb uns dirigents "recompensats amb càrrecs al Parlament", amb referència a Fina Santiago i David Abril.

Més continguts de