PROCÉS INTERN

Més d'una trentena de càrrecs de Podem a Balears es rebel·len contra les primàries d'Iglesias

Camargo, Juárez, Huertas i altres membres del nucli dur signen el manifest que exigeix que es faci una consulta, mentre que Jarabo se'n manté al marge

Més d'una trentena de càrrecs de Podem Illes Balears han signat el manifest en contra del reglament de primàries per a les eleccions generals acordat per la direcció de Pablo Iglesias i exigeixen que es faci una consulta popular per decidir quin ha de ser el model d'elecció interna. La representació balear en la rebel·lió dins Podem contra aquest sistema de primàries és significativa, amb membres del nucli dur de la direcció autonòmica, secretaris generals insulars i locals, i diputats per Mallorca, Menorca i Eivissa, entre d'altres càrrecs de la formació. No obstant això, de moment el secretari general de Podem a Balears, Alberto Jarabo, ha quedat al marge de la manifestació de les crítiques. No han fet el mateix per exemple la seva número dos i també diputada, Laura Camargo; la presidenta del Parlament, Xelo Huertas, ni el secretari d'Organització, Pep Juárez, entre d'altres dirigents. 

El manifest, al qual aquest dilluns hi havia registrats gairebé 700 càrrecs de Podem arreu de l'Estat, qüestiona el sistema de primàries amb circumscripció única per triar els candidats al Congrés dels Diputats, sobre el qual només després s'establirien criteris de correcció a partir del gènere i la territorialitat. Així, a qualsevol comunitat es triarien els mateixos candidats en una única llista i després es distribuirien a cada circumscripció. Els crítics consideren que això lleva autonomia als distints territoris per triar els seus candidats i que d'aquesta manera serà el Consell Ciutadà Estatal liderat per Pablo Iglesias el que copi la llista de candidats a totes les circumscripcions a través d'una única llista, l'anomenat sistema de "llista planxa". Per això reclamen que es convoqui una consulta oberta per poder triar entre aquest reglament i un altre "que aposti per l'elecció territorialitzada dels candidats i candidates i amb un sistema electoral proporcional". "A Podem mai no ens hem equivocat quan hem donat la paraula a la gent", acaben advertint.

A més de Camargo, Huertas i Juárez, al manifest crític s'hi han sumat càrrecs com els diputats per Mallorca Baltasar Picornell i Carlos Saura (també secretari general de Palma), el de per Menorca David Martínez i el d'Eivissa Salvador Aguilera. Del Consell Ciutadà Autonòmic que lidera Jarabo també hi ha Ana Martín, Ana Serra, Ana Olivares, David Díez, Joana Ripoll (secretària general de Mallorca), Mae de la Concha (de Menorca), Mari Carmen Apelicueta, Mateu Vic, Rosa Demà i Xavier Ramis. A la llista també hi ha secretaris general locals com Beatriz Morales, de Llucmajor; José Fernando Gómez, de Sant Antoni de Portmany; Mònica Fernández, de Sant Josep de sa Talaia, a més dels regidors als ajuntaments de Santa Maria i Palma, Gabi Amengual i Aligi Molina, respectivament. En el cas de Palma, on Podem impulsà la candidatura de Som a Cort, hi ha una important representació de la seva direcció, encapçalada per Saura, amb Alfonso Muñoz, Antoni Fullana, Javier Vellé, Pere Durán i Lucía Segura, directora general de Cort de Drets Cívics i Igualtat.

La important presència de membres de la direcció de Podem Illes Balears dóna idea d'una rebuig generalitzat al sistema de primàries impulsat per el Consell Estatal de Pablo Iglesias. El secretari general, Alberto Jarabo, que com a representant de Balears també participa en aquest òrgan, ha optat de moment per no adherir-se al manifest crític, a diferència del que han fet els seus homòlegs a Andalusia, Madrid, Aragó i Navarra. El termini dels crítics per forçar Iglesias a canviar els seus plans és limitat perquè el procediment intern ja s'ha posat en marxa amb l'objectiu que el proper dia 24 d'aquest mes ja es coneguin els candidats a totes les circumscripcions electorals. L'assemblea de Mallorca s'ha reunit aquest dilluns a Marratxí perquè la direcció informàs sobre el procés i plantejar la presentació de candidats avalats per la direcció de Balears. Les primàries per a les eleccions al Senat sí que es faran amb un sistema territorialitzat, amb candidats a triar a cadascuna de les circumscripcions.

 

El + vist

El + comentat