PRIMÀRIES DEL PSIB

Socias, un retorn sense avals

El solleric es presenta a les primàries de Palma fent valer que no té el suport de la direcció socialista

Ramon Socias (Caracas, 1960) és, des d'avui, el tercer aspirant a encapçalar la candidatura del PSIB a Palma a les eleccions municipals de maig de 2015. El metge, que ara també es defineix com a 'coach', torna a la primera fila i ho fa sense mostrar avals coneguts. S'enfrontarà a les primàries del 30 de novembre al regidor José Hila i a l'exregidor Santi Morey. Hila té el suport de l'aparell del partit a Palma, de la secretària general Aina Calvo i del grup municipal. A Morey se li suposa l'aval, almenys parcial, de l'agrupació més potent dels socialistes a Ciutat, la de Palma-Ponent, en la qual encara té una important incidència l'exregidor Ramon Torres. Socias, en canvi, no té darrere cap de les quatre agrupacions de Palma i, segons ha reconegut ell mateix avui, si hagués pres una decisió en funció de les reunions mantingudes amb els quatre dirigents de les agrupacions, hauria optat per no presentar-s'hi. Tampoc no té el suport de Calvo i, almenys públicament, tampoc no el tindrà ni de la secretària general dels socialistes de Mallorca, Silvia Cano, ni de la del PSIB, Francina Armengol. S'hi presenta fent valer que no és un candidat oficial o digitat per la direcció.

Assegura que s'hi presenta com a conseqüència de les reunions que ha mantingut amb prop d'un centenar de militants de base de Palma, que li haurien demanat que fes la passa. I, en unes primàries on només voten els afiliats del partit, no dur l'etiqueta de digitat i aparèixer com un 'outsider' li pot anar a favor. Socias és, de tots els aspirants, el més conegut socialment (però les primàries no són obertes a tothom) i el que té més experiència, sense que això li suposi un excessiu desgast. En contra té que la seva experiència no li ha servit per destacar i que no es pot presentar amb l'etiqueta de renovació quan fa més de 15 anys que ocupa càrrecs públics (ha estat 8 anys regidor de Sóller, quatre batle, cinc senador i set delegat del govern). Tampoc no li va a favor que, malgrat no mostrar suports de la direcció, se'l pugui considerar un membre de la direcció. A més, fins fa uns dies no ha estat militant a Palma (era militant de Sóller) i, per tant, no ha fet partit a Ciutat. I, finalment, no l'ajuda el fet d'arribar quan bona part del peix està venut, perquè els altres dos aspirants s'estan treballant la militància des de fa mesos i una part important d'aquesta està ara per ara posicionada.

En aquest tram del procés, Socias, bàsicament, pot aspirar a fer-se seus aquells als quals no els va bé cap dels altres dos noms. I el cert és que el principal sector del partit que es troba en aquesta tessitura és el dels 'armengolistes'. Ni Hila ni Morey no els representen, però això no vol dir que se sentin representats per Socias. La secretària general del PSIB, Francina Armengol, no s'ha posicionat públicament per cap candidat. I, malgrat que més d'un socialista vulgui veure Armengol darrere de Socias, difícilment aquesta mourà res per un aspirant amb possibilitats remotes. Només li hauria donat suport si la seva sortida a escena hagués suposat la retirada dels altres, cosa que hauria evidenciat un acord. Però això no ha passat. I Socias haurà d'optar a les primàries sense suports coneguts, més enllà del dels seus col·laboradors de tota la vida, Jaume Colom i Ramon Morey, que avui ja l'han acompanyat en la seva presentació.

El + vist

El + comentat