OBSERVATORI

Una camiseta blava i una de verda a les primàries de MÉS

Es preveu que la secretària de política educativa de l'STEI, Maria Antònia Font, i el portaveu de Balears diu No, Marc Tur, optin a ser candidats autonòmics de la coalició

Les primàries de MÉS arriben a la recta final. Aquest dimecres es tanca el termini perquè es presentin els aspirants a liderar les candidatures i a formar-ne part. A banda dels noms que s'han apuntat: Biel Barceló com a candidat autonòmic i Bel Busquets, David Abril, Joan Lladó, Margalida Capellà... com a aspirants a integrar la llista al Parlament per Mallorca, s'espera que aquest dimecres es faci efectiva la candidatura de dos independents que s'han caracteritzat per dur una camiseta verda en un cas i per dur-la blava en l'altre. La secretària de política educativa de l'STEI, Maria Antònia Font, i el portaveu de Balears diu No (la plataforma contra les prospeccions), Marc Tur, tenen previst presentar-se a les primàries de MÉS.

Imaginau que un partit que gestiona situàs ara un candidat municipal en un càrrec perquè arribàs a les eleccions amb sou públic? José Manuel Ruiz era director general d'IB3 fins al dia que va optar per presentar-se a les eleccions municipals com a candidat del PP a Calvià. Però les eleccions són el proper maig i Ruiz ha quedat a l'octubre sense el sou públic. Al Consolat, els mateixos que l'han empès a presentar-se a Calvià, els mateixos que aplaudiren que deixàs el càrrec a IB3 per ser candidat, li cerquen ara un altre sou públic per arribar a les eleccions. Ruiz passarà ara a ser el gerent del Centre Balears Europa, un càrrec vacant des d'abril de l'any passat. Ruiz, que semblava incompatible per dirigir IB3 com a candidat no ho és per ser el gerent del Centre Balears Europa. Algú pot defensar que això és el que s'ha fet sempre els darrers 20 o 30 anys. I és cert. Ara bé, qui digui això per justificar la decisió no tindrà en compte que les coses han canviat i si d'alguna cosa està farta la ciutadania és precisament d'això, que li prenguin el pèl.

Deu ser la proximitat electoral el que explica les intervencions fora de lloc que s'han sentit de membres del Govern al Parlament. Deu ser que ara toca fer punts per assegurar-se lloc a la candidatura. Si no, no s'entén que el conseller de Turisme, Jaime Martínez, exaltat, hagi qualificat la socialista Bel Oliver d'ignorant i hagi acusat els socialistes d'anar de festa en festa quan governaven mentre la gent ho passava malament i de gastar l'equivalent a dos palaus de congressos en "bodes, batejos i comunions". L'envestida ha provocat les queixes dels socialistes, que acusaren Martínez d'insultar-los. Ha estat la primera prova per a la presidenta del Parlament, Marga Durán, des que és candidata del PP a Cort. Durán hi ha intervingut per fer callar els socialistes.

Fora de lloc, per dir-ho suaument, també ha estat el conseller de Medi Ambient, Biel Company, quan ha rematat la seva darrera intervenció en el ple advertint la socialista Pilar Costa que espera "una besada" seva si l'informe d'impacte ambiental de l'Estat al projecte per fer prospeccions petrolíferes a prop d'Eivissa acaba essent negatiu. Company no li hauria dit mai a un diputat el que ha dit a la diputada. Abans, el conseller ja ha protagonitzat una intervenció en què ha vingut a dir 'fantasma' al diputat de MÉS, David Abril, i li ha retret que fes "pallassades" davant del Consolat per fer un acte de protesta contra la fumigació aèria de la processionària. Abril, per cert, ha mostrat un recipient amb Dimilín, el producte que s'hi empra, i s'ha oferit a esquitxar els parlamentaris que ho volguessin. Ningú no s'hi ha oferit voluntari.

El + vist

El + comentat