Balears, la quarta comunitat amb major grau de privatització de la sanitat

La Federació d'Associacions en defensa de la Sanitat Pública (FADSP) publica un informe en què analitza tots els aspectes que influeixen en la privatització d'aquest servei

Les Illes Balears es troben entre les comunitats autònomes en què la sanitat té un major grau de privatització, només per darrere de Madrid, Catalunya i Galícia, segons un estudi realitzat per la Federació d'Associacions en defensa de la Sanitat Pública (FADSP).

Aquest informe, que ha estat fet públic avui, afegeix que Extremadura i Castella-la Manxa presenten el nivell més baix de privatització sanitària.

La FADSP assenyala que els fenòmens de privatització, "un fet que ve de lluny", han tingut una intensitat variable segons les CA, atenent tant al partit polític en el govern com a altres circumstàncies.

No obstant això, el procés privatitzador es va aprofundir i diversificar "a partir de la finalització de les transferències sanitàries el 2001 i del primer govern del PP en l'àmbit central, i s'ha accentuat en els últims anys", assenyala l'informe.

Per realitzar l'estudi, s'han avaluat aspectes d'assegurances, finançament privat (en assegurances sanitàries i despesa de butxaca), recursos del sector privat i percentatge de despesa sanitària pública dedicat directament a contractació amb els centres privats, a més de l'existència de fórmules de col·laboració publicoprivades establertes a la comunitat autònoma.

Madrid (amb 23 punts), Catalunya (21), Galícia (19), Balears (18) i Canàries (18) són les regions que presenten un alt nivell de privatització.

A l'altre extrem, amb un baix nivell, hi ha Andalusia (12), Astúries (12), la Rioja (12), Castella-la Manxa (10) i Extremadura (9).