Balears 10/12/2014

Tres senadors del PP de les Illes donen suport a una moció contra les prospeccions

José Sala, Llorenç Bosch i Maria Antònia Grau no han fet cas de la disciplina de vot del grup popular i han fet costat al PSOE en aquesta iniciativa

Ara Balears / Efe
3 min

Palma / MadridTres senadors per les Balears del Partit Popular han votat avui a favor de la moció presentada pel PSOE per demanar l'oposició a les prospeccions petrolíferes "presents i futures" al litoral espanyol, encara que al final ha estat rebutjada amb 148 vots en contra i 18 abstencions.

El Senat ha rebutjat en el ple d'aquest matí la moció presentada pels socialistes, que tot i així ha tingut el suport del grup mixt i Entesa, a més dels senadors populars que no han fet cas de la disciplina de vot del seu partit: José Sala (d'Eivissa), Llorenç Bosch (de Mallorca) i Maria Antònia Grau (designada pel Parlament de les Illes).

El passat mes de maig es va produir un incident similar després que PP i PSOE fossin incapaços d'arribar a un acord, també al Senat, sobre les prospeccions a les Balears i les Canàries. La manca de consens sobre el text que es negociava aleshores va impedir aprovar que el Senat instàs el Govern a suspendre temporalment aquesta activitat fins a arribar a una entesa amb les regions afectades i estudiar la modificació de la Llei d'hidrocarburs. Per això, el ple del Senat es va limitar a votar la moció com a conseqüència de la interpel·lació defensada pel PSOE en què demanava la paralització dels sondejos, que va ser rebutjada per la majoria del PP, malgrat que els senadors per les Balears José Sala, Llorenç Bosch i Maria Antònia Grau hi van votar a favor.

Aquest matí, la petició socialista ha estat defensada per la senadora Pilar Serrano, que ha reclamat la suspensió dels permisos concedits a les empreses petrolieres per "la magnitud de l'impacte negatiu en el medi marí i les activitats turística i pesquera" i ha tornat a demanar la modificació a la Llei d'hidrocarburs del 1998 per "augmentar l'exigència en l'avaluació de l'impacte mediambiental".

Serrano ha destacat la "repercussió negativa" que tindrien les prospeccions en les costes de Canàries, Balears i la Mediterrània "sobretot en el turisme", amb conseqüències negatives que afectarien un sector representatiu del 10,2% del PIB estatal i que suposa la generació de més de dos milions de llocs de treball.

"Les plataformes petrolíferes no són bones per a la marca Espanya, perquè perjudiquen la imatge turística de l'Estat", ha conclòs la senadora, després de dir que les detonacions submarines dels projectes implicarien pèrdues de fins al 50% en el sector pesquer i que el Govern va contraure en el seu moment "acords amb la UE per protegir el 10% dels espais marins, la majoria situats en zones sota l'amenaça del petroli".

Per aquestes raons, el grup parlamentari socialista ha exigit la suspensió dels permisos de prospecció concedits, que no s'acceptin els nous i que, a més, es modifiqui la Llei d'hidrocarburs, per fomentar un model energètic contra el canvi climàtic basat en "energies renovables i no en els combustibles fòssils, nuclears o 'fracking'".

El grup parlamentari popular ha rebutjat la moció al·ludint a raons econòmiques perquè "el nostre problema és l'energia; si tinguéssim petroli i gas propis, tindríem un nivell econòmic i d'ocupació molt més elevat", i defensant que les prospeccions "no danyen el medi ambient ", segons el seu portaveu José Ignacio Palacios.

El representant dels populars ha recordat que ahir mateix el Tribunal Superior de Justícia de Canàries va rebutjar la cancel·lació de les prospeccions a l'arxipèlag, abans d'aportar exemples d'altres llocs del món que compaginen les plataformes petrolíferes amb els recursos turístics naturals, com Califòrnia (EUA) o l'Algarve (Portugal).

stats