Portada 21/06/2015

Armengol manté la lluita pels consells

La socialista diu que MÉS acceptà que es negociàs cada institució per separat i demana als ecosobiranistes que "facin un esforç"

A. Cortès
3 min
Francina Armengol amb el seu candidat al Consell de Mallorca, Frances Miralles. / I. BUJ

PalmaDemà es reprenen les negociacions per arribar a un acord a les diferents institucions. La situació quedà encallada davant l'exigència de MÉS de presidir els consells de Mallorca i Menorca per donar el sí a la investidura de la candidata del PSIB, Francina Armengol. Una exigència que es complica davant la posició dels socialistes, que no només veuen la presidència de Menorca innegociable, sinó que tampoc no renuncien a la de Mallorca. Durant el cap de setmana Armengol no s'ha mogut ni un centímetre i insisteix que "cada institució es negocia per separat", alhora que demana a MÉS que "faci un esforç".

La socialista ha anat avui a Madrid a la proclamació del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, com a candidat a la presidència del govern d'Espanya. Precisament, Sánchez manté un ull a les negociacions a Balears, on no dóna opció que Armengol no sigui la presidenta del Govern. La secretària general dels socialistes illencs ha reconegut que manté el seu líder informat "cada dia" de l'evolució de l'escenari a Balears. "Ens va dir que la negociació i l'estratègia havien de caure en mans socialistes i així ho estam fent", ha dit. No obstant això, ha negat que en la seva trobada d'avui, on Armengol ha felicitat Sánchez per la seva proclamació, hagin parlat de la situació. "Avui era un dia per gaudir i no perquè li complicàs la situació amb les històries de cada comunitat autònoma", ha explicat.

Després de l'encontre ha estat quan Armengol ha fet les declaracions sobre l'estat de les negociacions i, de la mateixa manera que va fer el seu candidat a Mallorca, Francesc Miralles, o el seu secretari general a Menorca, Vicenç Tur, ha deslligat les negociacions als consells de les del Govern: "Cada institució es negocia per separat. És el plantejament inicial que vàrem acordar les diferents forces polítiques i no solament per decisió del partit socialista sinó que MÉS per Mallorca va ser dels que més interès va tenir que les negociacions es fessin per separat". Cal recordar que les negociacions varen quedar aquesta setmana enlaire quan tant el candidat de MÉS per Mallorca, Biel Barceló, com de MÉS per Menorca, Nel Martí, condicionaren el sí dels seus grups a la investidura d'Armengol com a presidenta del Govern, que ja té el vistiplau de Podem, que MÉS presidís els consells.

L'argument en el qual insisteixen des de MÉS és que hi ha d'haver les tres formacions -socialistes, MÉS i Podem- als governs insulars i que això just pot passar si els ecosobiranistes són al capdavant de la institució. Així ho ha tornat a posar damunt la taula avui mateix en una entrada al seu blog la candidata de MÉS al Consell de Menorca, Maite Salord. A Mallorca, però, tot i que ni tan sols es preveu com a opció en la votació que farà la seva assemblea, Podem no diu que no tindria "cap problema" que fos el candidat socialista, Francesc Miralles, qui presidís la institució. L'altre argument que utilitzen és el de "l'equilibri institucional". Amb PSIB al Govern i Podem al Parlament, MÉS entén que ells han d'estar als consells. Però ja els ho varen rebatre els socialistes, tot dient que aquest equilibri no havia d'implicar "forçosament intercanviar presidències".

Francina Armengol ha reconegut "la tensió" que es viu en aquest moment a la negociació, si bé ha dit que "els obstacles són normals". La socialista ha demanat a MÉS que "faci un esforç" i ha dit que estava "convençuda" que Biel Barceló i els seus el farien "de la mateixa manera que ho ha fet el PSIB o Podem". "Això al final acabarà amb el sentit comú, generositat i responsabilitat de tots", ha finalitzat Francina Armengol.

El senador, de nou damunt la taula

D'aquesta manera, es reprendran demà les negociacions, en què no es descarta que tot i que PSIB i Podem acordaren que el senador autonòmic tornàs a ser el socialista Francesc Antich, aquest càrrec es pugui tornar a posar damunt la taula per desencallar la situació. És a dir, els socialistes podrien cedir aquest càrrec per evitar afluixar a una altra banda. Mentrestant, a Menorca la solució amb què pot acabar el torcebraç entre PSIB i MÉS és el de la presidència rotatòria, tal com s'ha fet a Palma amb la batlia.

stats