24-M: LES CONSEQÜÈNCIES

Un govern de PSIB i MÉS, l'opció que té més possibilitats

L'assemblea dels ecosobiranistes hauria de validar dia 16 aquesta fórmula si fos la finalment elegida

Un govern format per PSIB i MÉS amb suport extern de Podem és, ara per ara, l'opció que té més possibilitats de prosperar en les negociacions que porten a terme els interlocutors dels partits d'esquerres. Aquesta opció, però, hauria de ser acceptada abans per les bases de MÉS, la formació que a priori s'ha mostrat més contrària a aquesta fórmula. MÉS té convocada una assemblea oberta el proper 16 de juny en la qual s'han de prendre decisions sobre els pactes.

El partit de Biel Barceló insisteix a preveure només el govern tripartit per fer que totes les formacions assumeixin responsabilitats i evitar inestabilitats. Barceló ha insistit que vol un govern fort i no vol oposició per la dreta i per l'esquerra. MÉS tem que Podem pugui marcar perfil sense embrutar-se les mans i ells es desgastin governant amb el PSIB. L'opció del govern en minoria de PSIB i MÉS no es planteja oficialment, però és un dels escenaris prevists per tots.

El fet que aquesta possibilitat estigui sobre la taula explica el procés de negociació que s'ha seguit fins ara, que ha deixat per a darrera hora els acords referits a l'organigrama i als equips de feina. L'objectiu ha estat fermar el compromís dels tres partits en un programa d'actuació, independentment de qui formi l'executiu. D'aquesta manera, si hi hagués una força que finalment no entràs, seria igualment corresponsable del programa acordat. Però perquè aquesta opció tingui alguna possibilitat haurà de ser assumida per la direcció de MÉS i sobretot per les seves bases. I no sembla que sigui fàcil tenint en compte les opinions que s'han pogut sentir d'ençà de les eleccions.

En els altres dos partits aquest bipartit no sembla que hagi de comportar rebuig. El PSIB, tot i que no ho ha expressat clarament en públic, prefereix compartir govern només amb MÉS. No vol Podem dins l'executiu, encara que Podem li ha facilitat la feina a costa de dir que no entraria mai en un executiu presidit pels socialistes. Darrerament, Podem ha deixat entreveure que tampoc no compartiria govern amb el PSIB encara que el president no fos socialista. Els dos escenaris que visualitza la formació d'Alberto Jarabo són de bipartits: el primer del PSIB amb MÉS i el segon de MÉS amb ells, una opció que MÉS tampoc no acceptaria.

Els moviments que es produeixin en altres institucions, sobretot a l'Ajuntament de Palma, seran determinants per aclarir la fórmula en el govern. L'Ajuntament de Palma es constitueix aquest dissabte i en funció de com es resolgui el pacte es decantarà la balança en altres institucions. El Consell de Mallorca, en canvi, es resoldrà en funció de com evolucionin les negociacions al Govern. Aquí el PSIB no tindria problemes perquè MÉS presidís un executiu que podria ser d'integració.