LA PROPOSTA CULTURAL
Cultura 10/05/2015

Sopar tertúlia amb Ramon Llull com a protagonista a Can Alcover

I a més, música, presentacions, teatre, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

13 min

'Ramon Llull o l'art de convèncer amb la paraula' / Sopar tertúlia

Can Alcover-Espai de Cultura (c/ de Sant Alonso, 24. Palma) / 20 h

ramon llull

La doctora en Filologia Catalana per la UIB Maribel Ripoll capitanejarà la tertúlia 'Ramon Llull o l'art de convèncer amb la paraula', en la qual delectarà els assistents descrivint les grans capacitats oratòries del beat.

'Rodrigo y Superjandro en una aventura espacial' / Presentació

El Corte Inglés (av. d'Alexandre Rosselló. Palma) / 18 h

rodrigo

El departament de Llibreria d'aquest centre comercial presenta una edició solidària del conte infantil 'Rodrigo y Superjandro en una aventura espacial', de Tomeu Mulet Barceló, en benefici de la iniciativa 'Da un paso con Rodrigo', que forma part de l'associació Stop Sandhoff. Rodrigo és un nin de sis anys que pateix la malaltia de Sandhoff. Es tracta d'una dolença neurodegenerativa de les anomenades rares que afecta el sistema nerviós central, amb un únic cas diagnosticat a l'estat espanyol.

'L'habitació dels càstigs' / Teatre

Teatre de Manacor (av. del Parc, s/n) / 12.30 h i 20 h

habitació càstigs

El CEIP Molí d'en Xema és l'encarregat de mostrar la seva desimboltura damunt l'escenari en la jornada d'avui de la XXIX Mostra de Teatre Escolar de Manacor. Hi porta 'L'habitació dels càstigs', una obra de creació col·lectiva dirigida per Sebastià Adrover. Hi intervenen Sergi Nicolai Galmés, Núria Febrer, Mateu Ribot, Alba Galmés, Aina Martí, Biel Roca i Adrià Fiol. Entrada: 2 euros.

Jam session / Música

Blue Jazz Club de l'hotel Saratoga (passeig de Mallorca, 6. Palma) / 20.30 h

blue jazz club

Com cada dilluns, teniu una altra oportunitat de gaudir de les jam sessions que ofereix puntualment aquest hotel del passeig Mallorca de Palma. Hi actuen grups i cantants de les Illes que volen donar-se a conèixer i, de vegades, també s'hi afegeixen músics veterans de visita a Mallorca.

Tasts gastronòmics / Cicle

Diferents pobles de Mallorca / 20 h

Tasts gastronòmics

En la V edició dels Tasts gastronòmics, es poden conèixer els productes de Mallorca en més de 50 sessions amb els responsables de les empreses més destacades de l'illa. Ells mateixos presentaran i convidaran a tastar uns aliments que es caracteritzen per la qualitat i l'exquisidesa.

En aquesta cinquena edició, hi participen 24 empreses: Gin Eva, Vins Oliver, Galletes Gori de Muro, Formatges Son Jover, Ketchup de Forqueta, Can Caló, Licor Sermita, Ses Antigues Neules, Olis de Jornets, Salses i Balsàmics Fet a Sóller, Cervesa Mayurqa, Mel Son Gravot, Formatges Burguera, Jaume de Puntiró, Sobrassada Can Ribas, Vins Can Coleto, Cafes Bay, Gelats Valls, Vins Son Bordils, Licors Moyà, PepLemon, Espècies Crespí, Vins Can Verdura i Oli de Son Barbassa.

Els tasts es fan a nou municipis de Mallorca: Palma, Capdepera, Sineu, Andratx, es Capdellà, Montuïri, Esporles, Vilafranca i Búger.

Podeu consultar tota la programació a: www.gastronomicament.cat/tasts

'Par delà les limites – Més enllà dels límits' i 'Terra roja' / Exposicions

Casal de Cultura Can Gelabert (c/ de la Portella, s/n) / Fins al 27 de juny

més enllà del límit

'Par delà les limites – Més enllà dels límits' és una exposició col·lectiva de vint artistes de França, Mallorca i Menorca. Hi intervenen Ola Abdallah, Louisa Burnett-Hall, Sophie Cavalié, Albert DuPont, Marielle Guégan, Veronique de Guitarre, Marie-Pascal Jacqmin, Florence de Ponthaud-Neyrat, Frances P. Ryan i Laurence Toussaint (França); Ferran Aguiló, Pere Bennàssar, Dolors Comas, Margalida Escalas, Miquel Planas i Antoni Socías (Mallorca); Xesc Florit Nin, Laetitia Lara, Matías Quetglas i Nuria Román (Menorca). La mostra s'ubica a la sala del Directori i a les sales Florentines.

D'altra banda, el santanyiner Llorenç Garrit exhibeix el seu darrer treball, 'Terra roja', a la sala Imperial d'aquest centre.

Horari: de dilluns a divendres, de 15.30 a 21 h; els dissabtes, de 10 a 13 h.

'Sombras y tiempo' / Exposició

Fundació Coll Bardolet (C/ Blanquerna 4, Valldemossa) / Fins al 30 de juny

La Fundació Cultural Coll Bardolet presenta l'exposició 'Sombras y tiempo', de l'escultor David Zisman. L'exposició mostra l'obra de l'artista londinenc configurada per escultures de ferro, fusta o pedra, i fetes amb diverses tècniques. Amb rellevants al·lusiones al primitivisme més exòtic de Matisse i al món oníric de Max Ernst i Giacometti, Zisman aconsegueix plasmar en les seves dones el difícil equilibri entre la figuració i abstracció. A través d'un llenguatge formal molt personal, la seva obra adquireix una dimensió espiritual i poètica.

'Art-est' / Exposició

Centre Melis Cursach (carrer del Centre, 9. Capdepera / Fins al 13 de maig

Les obres de Llorenç Ramis, Mateu Estarellas, Marta Matamales, Rogelio Olmedo, Carme Fuster i Joan Forteza formen l'exposició col·lectiva de pintura, escultura i fotografia 'Art-Est', organitzada per 'Ala est', revista de cultura i turisme. Estarà oberta del 7 al 13 de maig de 19 a 21 h. Els dimecres també de 10 a 13 h.

Exposició fotogràfica de Fernando Viamonte

Espai Xocolat (Font i Monteros, 18. Palma)

Exposició Fernando Viamonte

Fernando Viamonte qualifica la fotografia com a ART en majúscules i la considera com el mitjà més contemporani amb més possibilitats de ser desenvolupat. Sense haver participat en cap moviment artístic, es mostra proper a les teories del moviment Panique creat per Fernando Arrabal en haver conegut i conviscut durant anys a París amb diversos dels seus membres i on coneix grans intèrprets de la creativitat. Al cafè Le Raspail Vert comparteix moments amb Jean Paul Sartre, Simon Beavoir i Francis Bacon. Salvador Dalí comissionà la seva obra i va estar a punt d’acompanyar-lo en un viatge a Pequín.

Només una petita mostra de l’extensa i variada obra de Viamonte és el que s’exposa a l’Espai Xocolat: retrats d’Ella Fitzgerald, Paco de Lucia i Chet Baker, amb fragments del seu treball artístic en què només l’expressivitat del temps i l’espai li importen i així ho deixa plasmat en els seus enquadraments plens de realisme.

'DRAFT ART' / Exposició d'Albert Pinya

Edicions 6a Obra gràfica (Puresa, 8. Palma) / Fins al 12 de juny

Albert Pinya

La galeria 6a Obra gràfica celebra el 33è aniversari de la millor manera possible: amb la presentació de 'DRAFT ART', d'Ángel Terrón i Albert Pinya. Els responsables del 6a han volgut recuperar la tradició de l’edició de bibliòfil amb un llibre d’artista o d’artistes que reuneix la poesia veterana d’Àngel Terron i la pintura jove d’Albert Pinya. La paraula, la imatge, l’objecte d’art, la tècnica tipogràfica i la litogràfica han donat forma a aquest llibre d’edició limitada, en el qual el poeta i l’artista han treballat durant un any i mig. Com és habitual en aquests obradors que tenen entre els seus principals objectius la recuperació de les tècniques d’estampació tradicionals per posar-les a disposició dels nous artistes, el pintor Albert Pinya ha dibuixat directament damunt 48 pedres litogràfiques per donar forma a les 27 litografies que formen 'DRAFT ART'. A més, ha realitzat tota una sèrie de litografies al marge del llibre d’artista per completar el projecte expositiu.

'Il·lusió. Convicció. Llibertat?' / Exposició

Can Alcover-Espai de Cultura (c/ de Sant Alonso, 24. Palma) / Fins al 29 de maig

can alcover

El periodista Nofre Pasqual i el realitzador audiovisual Sergi Ferrés són els artífexs de la crònica gràfica del procés impulsat per la societat civil catalana per decidir el seu futur polític. La mostra, titulada 'Il·lusió. Convicció. Llibertat?', és el resultat d’un treball de tres anys realitzat. Tots dos han fotografiat les mobilitzacions de les darreres tres diades: la de l’Onze de Setembre de 2012, que amb el lema 'Catalunya, nou estat d’Europa' va fer sortir prop de dos milions de persones al carrer; la Via Catalana cap a la Independència de l’Onze de Setembre de 2013 i la de l’Onze de Setembre del 2014, quan es va convocar una gran V amb els colors de la senyera resseguint el traçat de la Gran Via i la Diagonal de Barcelona amb el punt d’unió a la plaça de les Glòries. Es calcula que hi van participar un milió vuit-centes mil persones que reclamaven poder votar en la consulta del 9 de novembre.

'Miratges' / Exposició

Biblioteca Cas Metge Rei (carrer Pare Miquel Cabot, 1. Santa Maria del Camí) / Fins al 17 de maig

Miratges

L'Ajuntament de Santa Maria convida a visitar l'exposició de pintura 'Miratges' de Pep-Maür Serra, que tindrà lloc a la biblioteca Cas Metge Rei.

'Xam i l'exlibrisme' / Exposició

Museu d'Història de la Ciutat (c/ de Camilo José Cela, s/n. Palma) / Fins al 19 de juny

xam

Enguany es compleix el primer centenari del naixement de Pere Quetglas, l'artista mallorquí conegut com a Xam que va destacar en les facetes de dibuixant, caricaturista, gravador i pintor. Aquesta exposició ens acosta al Xam creador i col·leccionista d'ex-libris, aquests distintius decoratius que es col·loquen en el revers de la coberta dels llibres com a marca de propietat del seu amo. L'exposició està comissariada per Alejandro Ysasi, nét de l'artista i doctor en Història de l'Art, i reuneix un conjunt de 270 peces procedents de diferents col·leccions. Mostra dibuixos, xilografies i, entre altres coses, la producció exlibrística de l'artista, formada per quaranta-sis exemplars.

Paral·lelament a l'exposició, es duran a terme diverses activitats:

- 16 de maig: conferència 'Els ex-libris de Pere Quetglas, Xam', a càrrec d'Alejandro Ysasi. A les 12 h.

- 30 de maig: conferència 'La meva col·lecció d’ex-libris', a càrrec de Manuel Ripoll. A les 12 h.

Entrada: 4 euros. Horari durant el mes d'abril: els dilluns, de 8.30 a 13 h; de dimarts a dissabte, de 10 h 18 h; diumenges i festius, de 10.00 a 18.00 h. De maig a agost: dilluns, de 8.30 a 13 h; de dimarts a dissabte, de 8.30 a 20 h; diumenges i festius, de 10 h a 20 h.

'Fotografies dels senyors d'ahir' / Exposició

Centre Cap Vermell (Cala Rajada) / Fins al 24 de maig

Fotografies dels senyors d'ahir

'Fotografies dels senyors d’ahir' és una selecció de fotografies fetes pels Canaan durant la seva estada a Cala Rajada. És un interessant document fotogràfic dels anys cinquanta i primers dels seixanta del segle passat.

L'exposició consta de 60 fotografies de l'arxiu fotogràfic d’Aurelia i Carl Canaan, un matrimoni americà que residí a Cala Rajada entre 1955 i 1965 i que va construir i regentà l’hotel Castillo. L’experiència del matrimoni Canaan a Mallorca apareix publicada en el llibre 'El senyor ahir'. D’aquí el títol d’aquesta exposició.

L'exposició es podrà veure fins al 24 de maig.

'1001 caps. Un poema visual' / Exposició

CCA Andratx (c/ de l'Estanyera, 2. Andratx) / Fins al 14 de juny

1001 caps

El CCA Andratx presenta la instal·lació col·lectiva '1001 caps'. Coordinada per Miquel Segura, hi han participat més de 30 reconeguts artistes mallorquins. La instal·lació presenta prop de mil caps que adopten gests i expressions i inclou 40 mòduls instal·lats damunt pedestals de ferro acompanyats per una il·luminació zenital que dóna més força al conjunt. 1001 caps és un compromís ètic i estètic de voluntats personals, una instal·lació sobre la convivència que dóna cabuda a diferents aspectes de les relacions humanes: la dignitat, la llibertat, la igualtat, la identitat i la diversitat. Més de trenta artistes col·laboren en aquest projecte artístic i uneixen les seves diferents inquietuds, aportant així una visió individual del món alhora que col·lectiva.

'In dialogue' / Exposició

CCA Andratx (c/ de l'Estanyera, 2. Andratx) / Fins al 14 de juny

In Dialogue by Dorte Lehnigk-2

El CCA Andratx acull la nova exposició de l'artista alemanya Dörte Lehnigk. A 'In Dialogue' presenta la seva darrera sèrie de treballs damunt paper amb un total de vint obres en petit i gran format. L'estil de Dörte Lehnigk ha evolucionat des de les seves sèries paisatgístiques, tant interiors como exteriors, fins a arribar al seu més recent i reconegut estil, en el qual la minimalista figura humana agafa tot el protagonisme. Les obres parteixen de l'observació directa de la vida quotidiana, les accions i els sentiments. Mescla aquests actes amb les seves pròpies experiències, que donen com a resultat obres extremadament íntimes en les quals l'espectador es veu forçat a submergir-se. Els personatges són extrets del seu entorn i es presenten en espais oberts i abstractes que creen tensions entre el que és real i irreal; és l'ambigüitat en estat pur.

'The Autobiography of Aguirre Schwarz' / Exposició

CCA Andratx (c/ de l’Estanyera, 2) / Fins al 15 de juliol

autobiography

L’artista urbà francès ZEVS du fins a Mallorca el seu darrer treball, ‘The Autobiography of Aguirre Schwarz’. Aquest és el seu nom real, de manera que aquesta doble identitat li permet reflexionar sobre la seva nova forma de vida a Mallorca. Així, l’artista mostra les seves obres més personals amb el seu nom vertader. A més de demostrar una fixació per les pintures ultravioletes, es permet el luxe de fer modificacions políticament incorrectes del treball de David Hockney ‘A bigger splash’. Horari: de dimarts a divendres, de 10.30 h a 19 h; dissabtes i diumenges, de 10.30 h a 16 h.

'Land-escape' / Exposició

Casal Son Tugores (Clastra de Son Tugores, 2. Alaró) / Fins al 13 de juny

land escape

L’artista russa Natasha Lébedeva (Sant Petersburg, 1975) presenta una sèrie de fotografies amb les quals mostra la seva personal percepció del paisatge amb el qual conviu dia a dia des que va trobar a Alaró la seva residència habitual. La seva obra es caracteritza per moments captats amb la càmera que posteriorment, en l'estudi, converteix en peces en les quals diferents instants se superposen fins a portar la imatge al límit, aquest punt en el qual la inconnexió entre diverses imatges reals es converteixen en una sola imatge irreal.A ‘Land-escape’, Lébedeva mostra com el llenguatge fotogràfic pot transformar-se en pictòric. Horari: de dilluns a divendres, de 16 h a 20 h; dissabtes, d’11 h a 13 h.

'Cor en brases' / Exposició

La Llonja (plaça de la Llonja, 5. Palma) / Fins a l’1 d’octubre

Rebecca Horn. Glowing Core

L’artista alemanya Rebecca Horn inaugura la mostra ‘Cor en brases’ a la Llonja, que inclourà un espectacle sonor a càrrec de Hayden Chisholm.

Amb el títol ‘Cor en brases’, l’artista alemanya de més renom internacional, Rebecca Horn, mostra una obra ‘site specific’ que convida a meditar sobre la tranquil·litat, la inspiració i la llum que ofereix Mallorca, un lloc al qual l’artista viatja freqüentment. Es tracta d’un conjunt escultòric dedicat a Ramon Llull, integrat per una obra central, una escultura de llum de 18 metres d’alçària i 16 escultures que l’envolten.

La instal·lació està composta per materials molt diferents: peces electròniques, miralls, acer, llum, figueres de moro i so, a través dels quals es cristal·litza el missatge i la relació entre el temps i l’espai que té l’artista. Les figueres de moro caracteritzen la presència de l’illa balear, i la música de Hayden Chisholm, creada per a la inauguració de l’exposició, reflecteix els moviments de les escultures.

Rebecca Horn també és una gran poeta. El seu poema 'Cor en brases' pren el títol de l’exposició i diu: “En el blau rotatori de l’embut / l’ull espiral obert / carrega la rabosa el seu ardor per dins. / Flames alades s’enduen la negror de la mort”.

Casa Llorenç Villalonga. Museu literari / Exposició

Casa Llorenç Villalonga (c/ Bonaire, 25. Binissalem) / Permanent

gènesi salgado

La Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem es transforma en la Casa Llorenç Villalonga. Museu Literari, un centre que us proposa un viatge a través de la vida d’un dels principals novel·listes de la literatura catalana del segle XX i per les seves obres més emblemàtiques, com ara 'Bearn', 'Mort de dama' i 'L’àngel rebel'. El recorregut de l’exposició permanent es realitza amb el complement essencial d’una APP d’autoguiatge que permet al visitant, mitjançant la tecnologia més puntera, endinsar-se en la vida i obra de l’autor, a més de realitzar un viatge a l’interior del seu univers literari a través de les cambres de Can Sabater, casal senyorial de la vila de Binissalem, carregat de valors arquitectònics, etnogràfics i de ressons literaris. Horari: de dilluns a divendres, de 10 h a 14 h; dimarts i dissabte, de 16 h a 20 h. Entrada gratuïta.

'Sculptures & groceries' / Inauguració exposició

L 21 (c/ de Sant Martí, 1. Palma) / Fins al 27 de juny

Museu Llorenç Villalonga

El canadenc Mike Swaney (1978) presenta 'Sculptures & groceries', una sèrie d'escultures de ceràmica que ha deixat eixugar a l'aire lliure i que posteriorment ha pintat amb oli i ha vernissat. D'aquesta manera, les peces brillen i tenen un acabat que recorda la porcelana. També es caracteritza per fer servir capses de menjar com a peanyes de les obres, perquè el públic s'hi pugui acostar i les senti com a properes. A més, rescata i dóna protagonisme a objectes que normalment passes desapercebuts. El treball de Swaney reflexiona sobre la vida quotidiana i els ritus i costums actuals a partir de la ironia i el disbarat. L'exposició s'ubica a l'espai The Envelope de la galeria L 21.

'Gènesi. Sebastião Salgado' / Exposició

CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / Fins al 24 de maig

sculptures

El fotògraf Sebastião Salgado pretén amb el projecte 'Gènesi', que va començar el 2004, cercar els orígens del món i d'aquest planeta que habitam, un món que ha evolucionat durant milers d'anys abans de veure's enfrontat al ritme de la vida moderna. L'exposició aplega fotografies de paisatges, animals i persones allunyades del món modern; de regions vastes i remotes, on la natura continua regnant. Les fotografies de 'Gènesi' aspiren a revelar aquesta bellesa i representen un homenatge a la fragilitat d'un planeta que tots tenim el deure de protegir. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 21 h; diumenges i festius de 10 a 14 h.

'Implosió (cel·lular). Carte Blanche a Agustín Fernández Mallo' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 20 de setembre

'Implosió'

Aquest divendres a les 19.15 h s'inaugura l'exposició 'Implosió (cel·lular). Carte Blanche a Agustín Fernández Mallo'. 'Implosió (cel·lular)' es planteja com a resposta de l’escriptor Agustín Fernández Mallo a una Carte blanche sobre la col·lecció permanent d’Es Baluard: un recorregut a través de l’obra ja existent reordenant-ne certs elements claus en una lectura diacrònica i inoculant-ne d’altres. L’espectador d''Implosió (cel·lular)' entrarà a l’exposició i immediatament veurà que en un fotograma perdut d’una pel·lícula de cinema mut de principis del segle XX, 'El secreto de la Pedriza', apareix, precisament el lloc on ara com a visitant es troba: Es Baluard. Aquella pel·lícula, inesperadament, li servirà de guia i relectura de les obres d’art del segle XX i el que duim del segle XXI que conté aquest centre.

'Neandertals a Catalunya' / Exposició

Centre d’Art Hernández Sanz (Can Oliver; c/ d'Anuncivay, 2. Maó) / Fins al 14 de juny

neardental

La mostra ‘Neandertals a Catalunya’, organitzada per la Universitat de Barcelona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya, es va presentar l’any passat al Museu d’Arqueologia de Catalunya. Es tracta d’una exposició temporal, la primera que acollirà el nou centre cultural de Maó, que proposa als visitants nou interrogants amb l’objectiu de fer una síntesi del coneixement actual que es té dels neandertals. L’exposició acompanya els visitants per un viatge als principals jaciments gràcies a un audiovisual, de 12 minuts de durada, que inclou comentaris, anècdotes i entrevistes a destacats investigadors. L’exposició complementa els elements gràfics i audiovisuals amb material de les col·leccions del Museu d’Arqueologia de Catalunya i, per exemple, mostra la mandíbula d’un adult de la cova del gegant (dipòsit de l’Ajuntament de Sitges), rèpliques de restes cranials preneandertals i neandertals de Banyoles, Talteüll i Llemosí, indústria lítica de la cova del gegant de Sitges i indústria lítica de l’abric Romaní de Capellades. Entrada lliure.

stats